Kettős robbantásos merényletet követtek el egy sportklubban az afganisztáni főváros, Kabul nyugati, főként síita hazarák lakta negyedében, többen meghaltak - jelentették szerdán hírügynökségek.

Az első információk szerint először egy öngyilkos merénylő robbantotta fel magát egy birkózó klubban. Nem sokkal később egy második robbantás is történt a sportlétesítmény közelében, miután már kiérkeztek a hatóságok és az újságírók a támadás helyszínére.

Egyes források szerint 14-en, az AP amerikai hírügynökség tudósítása szerint azonban 20-an meghaltak. Az internetre feltöltött, egyelőre függetlenül nem megerősített képek arról tanúskodnak, hogy az áldozatok fiatal férfiak, akik vélhetően a támadás idején éppen edzettek.

A kettős robbantás elkövetését egyelőre egyik, Afganisztánban tevékenykedő fegyveres szervezet sem vállalta, de a síita civilek elleni agresszió az Iszlám Állam szervezetre vall. A szélsőséges szunniták eretnekeknek tartják a síitákat, rendszeresen meggyilkolásukra biztatják híveiket.

Ez volt a második, civilek elleni terrortámadás egy hónapon belül Kabulban. Legutóbb augusztus közepén robbantottak egy oktatási központban, ahol középiskolás fiatalok készültek az egyetemi felvételi vizsgákra. A merényletben 65 diák halt meg és 75 megsebesült. Elkövetőként az Iszlám Állam jelentkezett. Január óta legalább 16 terrortámadást követtek el Kabulban, több mint 400 ember vesztette életüket bennük.