Két afgánt gyanúsítanak egy német férfi megölésével

2018.09.09. 21:37

Őrizetbe vettek két afgán férfit vasárnap a németországi Köthenben egy emberöléssel összefüggésben – számolt be a dpa német hírügynökség.

A helyi hatóságok közleménye szerint a Szász-Anhalt tartományi kisvárosban vasárnapra virradóra meghalt egy 22 éves férfi, és ezzel összefüggésben előzetesen őrizetbe vettek két afgánt emberölés „kezdeti gyanúja miatt”.
A kötheni rendőrség és ügyészség közös közleménye szerint a kihallgatásokat még nem zárták le, és minden lehetséges irányban nyomoznak. A történtek oka és a pontos körülmények egyelőre nem ismertek.
A német sajtóban megjelent értesülések szerint az áldozat német állampolgár. Az eset előzménye, hogy egy játszótéren két afgán férfi és egy fiatal német nő arról vitatkozott, hogy a nő melyiküktől terhes, és a vita közben megjelent két német fiatalember.A Die Welt című lap szerint a németek és az afgánok heves összetűzésbe kerültek, az áldozat ennek következtében vesztette életét, miután állítólag agyvérzést kapott. 

Viszont a Mitteldeutsche Zeitung című lap szerint az áldozat boncolása után megállapították, hogy a fiatal férfi halálát nem erőszak, hanem akut szívelégtelenség okozta. A lap hírportálján közölt jelentésben hozzátették, hogy az áldozatnak korábban már volt kardiológiai, szív- és érrendszeri betegsége.

Ugyanakkor a Die Welt és a Mitteldeutsche Zeitung értesüléseit hivatalos helyről nem erősítették meg.
Augusztus végén a szomszédos Szászország tartományi Chemnitzben hasonló haláleset történt. Az ügy miatt tartott tüntetésekkel összefüggésben a hatóságok számos eljárást indítottak, a többi között testi sértés és alkotmányellenes szervezet jelképének használata, náci karlendítés miatt.
Köthenben is tüntetéseket szerveznek szélsőjobboldali csoportosulások – jelentette a Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati médiatársaság. A beszámoló szerint Bernd Hauschild, a település polgármestere nyugalomra szólította fel lakosságot és eltanácsolta a köthenieket attól, hogy részt vegyenek a tüntetéseken. Az evangélikus egyház is visszafogottságra, méltóságteljes gyászra szólította fel a helyi lakosságot. A kötheni Jakab-templomban vasárnap délután több százan gyűltek össze az áldozat emlékére tartott istentiszteleten.