Merkel és Macron saját hibáik miatt büntetik a magyarokat és a lengyeleket

2018.09.13. 12:43

Az Európai Unió eszméivel ellentétesnek nevezte az Európai Parlament Magyarországgal szembeni döntését Beata Szydlo lengyel kormányfőhelyettes az MTI-nek csütörtökön.

A volt lengyel miniszterelnök a közszolgálati televízióban elmondta, hogy a Sargentini-jelentés megszavazása ellentétes az EU eszméivel, az EU-t egyesítő és alkotó minden elvvel.

Szydlo szerint hosszabb ideje észlelhető, hogy az unióban Lengyelországot és Magyarországot erőteljesen megbélyegzik.

Ennek az az oka, hogy a két állam nem ért egyet az EU által folytatott hibás politikákkal, sőt merszük van hangosan kimondani nézetüket. Ezért, mint kiderült, büntetés jár– nyilatkozta a lengyel miniszterelnök-helyettes. Véleménye szerint egyes uniós vezetők nem akarják bevallani hibáikat.

Szydlo név szerint Angela Merkel német kancellárt említette, és nevek említése nélkül megemlítette Franciaországot is.

Beata Szydlo lengyel kormányfőhelyettesForrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Merkel nem vallja be hibáit, hiszen olyan politikusról van szó, aki bizonyos pillanatban a migrációs politikára kezdte építeni egész politikai karrierjét– jelentette ki Szydlo.

Uniós vezetők egyes tagállamokat erőszakkal akarnak rávenni arra, hogy vállalják a nyugat-európai országokban hozott döntések következményeit – szögezte le Beata Szydlo. Több lengyel vezető politikus is szolidaritásáról biztosította a magyar kormányt szerdán, a Magyarország ellen az uniós alapszerződés hetes cikke szerint indítandó eljárást támogató EP-szavazás után. A lengyel külügyminisztérium közleménye szerint Lengyelország a Magyarországgal szembeni esetleges uniós szankciók ellen fog szavazni.