Orbán Viktor: A sport Közép-Európa közös nyelve

2018.09.27. 13:17

Közép-Európa közös nyelvének nevezte a sportot, különösen is a labdarúgást, Orbán Viktor miniszterelnök a vajdasági Topolyán, a TSC Labdarúgó Akadémia átadóján.

A kormányfő szerint természetes, hogy a sport összeköti a közép-európai népeket, például a szerbeket és a magyarokat.

Véleménye alapján bár nehéz történelem van mögöttünk, ma már olyan szelek fújnak, amelyek az együttműködők vitorláját dagasztják, ezért akik ma Európában összefognak, azok megerősödnek, akik viszont széthúznak, azok legyengülnek és széthullanak.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a TSC Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén a vajdasági Topolyán 2018. szeptember 27-én.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A szerbek és a magyarok az összefogást választották politikában, gazdaságban, kultúrában és sportban egyaránt - tette hozzá, köszönetet mondva ezért Aleksandar Vucic szerb elnöknek.

Orbán jelezte egyúttal, hogy a topolyai labdarúgó-akadémia csak a kezdet,

még sok szép feladat, megépítendő sportközpontok és sok ezer gyermek sportolásának megszervezése vár ránk.

Azzal kapcsolatban, hogy ezt miért éppen Szerbiában teszik, azt mondta: sok magyar él Szerbiában, és az anyaország érdekelt az itt élők sikereiben.

Visszaemlékezése szerint Szerbia az 1980-as években fejlettebb és szabadabb volt, mint Magyarország, és "aki egyszer felért egy csúcsra, újra képes lesz erre, ez csak idő kérdése". "Biztos vagyok benne, hogy látjuk mi még Szerbiát újra a csúcsokon" - jegyezte meg.

Tudatta azt is, hogy akinek éppen jobban megy, annak kell többet vállalnia, kezdeményeznie. Ezért lépett először, vállalt a topolyai beruházásból nagyobb részt Magyarország - közölte a kormányfő, úgy értékelve, hogy "a közép-európai szolidaritás jegyében jól tettük, hogy így döntöttünk".

Orbán Viktor végül azt mondta, ha van gyermek, van jövő, és ha a gyermekek szelleme, jelleme és fizikuma kiművelt és erős, akkor a jövőnk is ilyen lesz. Az ide vezető legbiztosabb út szerinte a sport, mert egyszerre neveli a szellemet, a jellemet és a fizikumot. "A futballhoz egyszerre kell gógyi, küzdőszellem és testi erő" - fűzte hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök a TSC Labdarúgó Akadémia megnyitó ünnepségén.Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szavait azzal zárta, hogy aki sportol, végül mindig jól jár, és a sport megtanít az élet két legfontosabb dolgára: becsületesen győzni és emelt fővel veszíteni; aki ezeket tudja, mindent tud.

Zsemberi János, a TSC topolyai labdarúgóklub elnöke köszönetet mondott az anyaországnak, amiért melléjük állt, és komoly anyagi, valamint szakmai támogatást adott. Hangsúlyozta, a fejlesztés fontos társadalmi, gazdasági jelentőséggel is bír.

Közölte: a TSC utánpótlásképzési rendszerében mintegy 1500 gyermekkel foglalkoznak.A TSC Labdarúgó Akadémia, a hozzá tartozó épületkomplexum, a kollégiumi résszel, segédpályákkal, edzőtermekkel, étkezdével és egyéb kiegészítőkkel együtt a magyar kormánynak a Magyar Labdarúgó Szövetségen (MLSZ) keresztül nyújtott támogatásából épült fel. A beruházást az MLSZ 9,5 millió euróval (valamivel több mint 3 milliárd forinttal) támogatta.A négypályás, konditeremmel, terhelésdiagnosztikával, tantermekkel ellátott korszerű épületegyüttes kollégiumi részébe beköltözhetnek az első lakók is, de az akadémia nyújtotta lehetőségeket nem csak ők fogják használni.

A helyi, illetve a közeli településeken lakó sportolók is itt edzenek majd.

Az akadémiának jóváhagyott pénzből nemcsak a topolyai klub részesült, hanem a többségében magyarok lakta településeken működő labdarúgóklubok is.