A pakisztáni származású dzsihadista prédikátort, Anjem Choudaryt 2016. szeptember 7-én öt és fél évre ítélték el, jó magaviselete és egyéb engedmények miatt azonban alig több mint két év után, a héten már szabadlábra helyezik - írja a 888.hu a Sunday Telegraphra hivatkozva.  

Nem kevés összegbe kerül a radikális dzsihadista további megfigyelése, ugyanis a brit hatóságok tudják, hogy a férfi még mindig veszélyes lehet, és nagy valószínűséggel nem hagy fel a terrorizmusra felbujtó tevékenységével.

Anjem ChoudaryForrás: AFP/Niklas Halle'n

A brit adófizetőknek 2, azaz kettőmillió fontjába (mintegy 736 millió forint) kerül majd, hogy a titkosszolgálatok a lehető legszigorúbb ellenőrzés alatt fogják tartai Choudaryt. Az imám feleségével és öt gyermekével költözhet egy külön kialakítású, a legmodernebb biztonsági berendezésekkel felszerelt családi házba. 

A pakisztáni származású szélsőséges nem prédikálhat a mecsetekben, internetet sem használhat és az emberi kapcsolatait is korlátozzák. 

Ezek valószínűleg a legszigorúbb feltételek, amivel egy elítéltet valaha is szabadlábra helyeztek, bármilyen szabálysértés azonnali börtönt von majd maga után.

A radikális, szélsőséges Choudaryt több mint két évvel ezelőtt azért ítélték el, mert arra biztatott Youtube videókón, hogy követői csatlakozzanak az Iszlám Államhoz és kövessenek el terrorcselekmányeket a nyugati világ ellen. Ahogy a 888 írja, a Choudary vezette Al-Muhajiroun titkos terrorszervezethez 2000 óta legalább 15 terrortámadás köthető, és a London Bridge-en 2017 márciusában elkövetett terrortámadás végrehajtója, Khuram Butt is a Choudary-féle terrorsejt tagja volt.