Független, nemzetközi nyomozást követelnek az eltűnt újságíró gyermekei

2018.10.16. 12:34

Dzsamál Hasogdzsi eltűnt Szaúd-arábiai újságíró gyermekei nemzetközi, független és pártatlan vizsgálatot követeltek kedden apjuk ügyében.

Erkölcsi és jogi kötelességünkből fakadóan szorgalmazzuk egy nemzetközi, független és pártatlan bizottság létrehozását, hogy kiderítse az igazságot Hasogdzsi eltűnéséről és a haláláról szóló, ellentmondó hírekről- írták a The Washington Post című amerikai napilapban is megjelentetett közleményükben az ellenzéki újságíró fiai.

Ez volt az első alkalom, hogy Hasogdzsi legközelebbi hozzátartozói megszólaltak az újságíró október 2-i eltűnése óta.

„Mi, Dzsamál Hasogdzsi gyermekei, hatalmas aggodalommal követjük a sorsáról szóló ellentmondásos híreket azóta, hogy két héttel korábban elveszítettük vele a kapcsolatot" - folytatták. „A család megpróbál túljutni a sokkon és egységbe tömörülni ezekben a nehéz időkben, illetve igyekszik távol tartani magát az ügy átpolitizálásától” - tették hozzá.

A család jogi tanácsadója, Moataszem Hasogdzsi október 7-én Rijádban biztosított arról, hogy az eltűnt férfi családja „bízik a kormányban, annak intézkedéseiben és minden erőfeszítésben, amelyet Dzsamál Hasogdzsi ügyében tesznek”.

Eközben a török rendőrség és ügyészség nyomozócsoportja az éjszaka folyamán nyolc órán át helyszínelt Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán egy 15 fős szaúdi csoporttal közösen. A török hatóságok az újságíró titokzatos eltűnése után négy nappal meggyőződésüket fejezték ki, hogy Hasogdzsit a külképviseleten meggyilkolták, Szaúd-Arábia azonban azóta is következetesen visszautasítja az ezzel kapcsolatos vádakat.

A CNN amerikai hírtévé hétfőn arról számolt be, hogy Rijád Hasogdzsi megölésének beismerésére készül. Saját, meg nem nevezett forrásaira hivatkozva a CNN azt közölte: a vahhábita királyság várhatóan azzal a magyarázattal áll elő, hogy Hasogdzsit - aki a török menyasszonyával kötendő házasságához szükséges papírokért folyamodott - kihallgatták Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, és az újságíró a rosszul sikerült kihallgatás közben, kihallgatóinak szándékai ellenére halt meg.

Donald Trump elnök hétfőn telefonon beszélt az ügyről Szalmán bin Abdel-Aziz szaúdi királlyal, aki azt állította, nincs tudomása az újságíró sorsáról. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter kedden Rijádban tanácskozik a 82 éves szaúdi uralkodóval és fiával, Mohamed bin Szalmán koronaherceggel, a szaúdi politika tényleges irányítójával.

Ismét átvizsgálják Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusát

Kedden ismét átvizsgálják Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusát, miután hétfő éjszaka egy szaúdi és egy török nyomozócsoport egyszer már átvizsgálta az épületet az október 2-án eltűnt, Rijáddal szemben kritikus szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi nyomai után kutatva – ezt a török NTV hírtelevízió jelentette.

Az NTV úgy tudja, hogy az éjszakai vizsgálat során vett anyagminták között bizonyítékértékűek is vannak. A televízió egyúttal tudatta, hogy a főkonzulátus után - várhatóan még kedden - a konzuli rezidenciát is átnézik a hatóságok.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsinak két héttel ezelőtt, október 2-án veszett nyoma, amikor felkereste a szaúdi főkonzulátust Isztambulban. A török hatóságok szerint a külképviseleten meggyilkolták. Rijád tagadja ezt, és azt állítja, hogy az újságíró épségben elhagyta az épületet, és utána tűnt el. Hasogdzsi török menyasszonya viszont, aki az épületnél várta, azt mondja, jegyese nem hagyta el a főkonzulátust.

Törökország és Szaúd-Arábia még a múlt héten megállapodott, hogy együttműködik a történtek feltárásában, és közösen vizsgálja át az épületet.

Rijád, 2018. október 16. Ádel al-Dzsubeir szaúd-arábiai külügyminiszter (j2) és Mike Pompeo amerikai külügyminiszter (b2) tárgyal Rijádban 2018. október 16-án. MTI/AP/Leah MillisForrás: MTI/AP/pool/Leah Millis

Hétfő este - miután találkozót tartottak a török hatóságok képviselőivel az isztambuli belbiztonsági erők központjában - először egy 15 fős szaúdi csoport érkezett a helyszínre tíz autóval. Egy órával később a török rendőrök és bűnügyi helyszínelők csoportja is megérkezett a főkonzulátushoz, nyolc járművel, köztük három törvényszéki orvosi gépkocsival. A török hatóságok elkordonozták a képviselethez vezető utcákat.

A csaknem kilenc órán át tartó, példátlan helyszínelést követően, amelynek során átvizsgálták a kertet és a tetőt is, a török nyomozócsoport tagjai visszaszálltak gépkocsijaikba, és elhagyták a helyszínt.Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Donald Trump amerikai elnök felkérésére Rijádba utazott, hogy tanácskozzék a 82 éves szaúdi uralkodóval és fiával, Mohamed bin Szalmán koronaherceggel, a szaúdi politika tényleges irányítójával. Pompeo várhatóan szerdán Ankarába utazik át, hogy török hivatali kollégájával, Mevlüt Cavusogluval is egyeztessen az ügyben.