Továbbra is Franciaország része marad Új-Kaledónia, miután népszavazáson utasították el a lakók az elszakadást.

Népszavazást tartottak az Ausztráliától 1500 kilométerre keletre fekvő Új-Kaledónián. A referendum tétje az volt, hogy a terület továbbra is Franciaország része maradjon vagy függetlenedjen.

A végeredmény ismert: elutasították a Franciaországtól való elszakadást a szavazók vasárnap az új-kaledóniai függetlenségi népszavazáson.

A szavazókorú lakosság több mint 80 százaléka vett részt a voksolásonForrás: AFP/Theo Rouby

A referendum végeredménye szerint a szavazók közül 56,4 százalék mondott nemet a függetlenségre, míg 43,6 százalékuk igennel szavazott.

A Franciaország számára stratégiai fontosságú csendes-óceáni szigetcsoport 174 ezer szavazásra jogosult lakosa közül 80,63 százalék ment el szavazni - jelentette a helyi közszolgálati média, a La1ere Nouvelle Caledonie.

Edouard Philippe francia miniszterelnök hétfőn a helyszínre érkezik, hogy tárgyaljon a további lépésekről.

56,4 százalék szavazott a maradásraForrás: AFP/Theo Rouby

A Franciaország tengeren túli területének számító, több mint 280 ezer lakosú szigetcsoport függetlenségét leginkább a népesség mintegy 40 százalékát kitevő őslakos kanak népcsoport támogatja, amely már több mint három évtizede várt a népszavazásra.

Bár a függetlenséget elutasítók győzedelmeskedtek, a függetlenség párti politikusok szintén sikerként könyvelték el az eredményt, miután az előzetes felmérések a nem szavazatok sokkal nagyobb, 63-75 százalékos győzelmét jósolták.