Lassan a teljes közép-európai régió, továbbá az Egyesült Államok és Ausztrália is nemet mondott a Soros György által tollba mondott, az ENSZ neve alatt futó migrációs paktumra. A dokumentum lényege, hogy az illegális migrációt legálissá tenné, így megnyitnák a határokat több millió migráns előtt. Magyarország már júliusban határozott nemet mondott a paktumra. 

A bolgár kormány nem támogatja a csatlakozást az ENSZ globális migrációs csomagjához – jelentette be Cvetan Cvetanov, a konzervatív Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) nevű kormánypárt frakcióvezetője. Az Egyesült Államok, Ausztrália, Ausztria és Magyarország már kilépett a paktum megtárgyalásából is, több ország, köztük Lengyelország pedig a távozását mérlegeli az egyezmény elfogadásának folyamatából. Könnyen léket kaphat tehát a bevándorláspárti Soros György terve.

Az ENSZ migrációs csomagjának szövegéről a világszervezet tagországai idén júliusban egyeztek meg, amelynek deklarált célja a bevándorlás biztonságossá és legálissá tétele. Az egyezményt – hivatalos nevén Globális megállapodás a biztonságos, rendezett és szabályos migrációról – a tervek szerint decemberben fogadják el az ENSZ marokkói csúcstalálkozóján. A dokumentum olyan kérdésekkel foglalkozik, mint a bevándorlók védelme, integrálásuk a fogadó országukba, illetve a saját országukba való visszajuttatásuk.

Szabad utat engedne a migrációnak Soros György ENSZ-csomagjaForrás: AFP/Guillermo Arias

Soros diktálta tollba

Mint arról korábban beszámoltunk, a csomag gyakorlatilag olyan, mintha azt Soros György diktálta volna tollba. A tervezet szerint a csomag teljes mértékben zárójelbe teszi az emberek jogát a biztonsághoz, mert meg akarja tiltani, hogy a migránsok személyes adatait átadják a kiutasításokkal foglalkozó bevándorlási hatóságoknak. Vagyis hiába lehetne tudni, hogy illegálisan tartózkodnak egy országban, nem lehetne kiutasítani őket. Árulkodó, hogy a dokumentumokkal kapcsolatos egyeztetéseken személyesen vett részt az erősen Soroshoz köthető Louise Arbour, aki a migrációval foglalkozó főtitkári különleges képviselő. Nem mellesleg Arbour készítette a Globális Migrációs Csomag alapját képező dokumentumot is (Migration Works for All).

Már júliusban kiszálltunk 

Magyarország július végén jelezte, hogy nem kér a dokumentumból, ezt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azzal indokolta, hogy alapvető hozzáállásbeli különbség van a világszervezet és Magyarország között, máshonnan nézzük a migrációs folyamatokat, így másként is látjuk azokat. Az elfogadás folyamatából időközben hivatalosan kilépett az Egyesült Államok, Ausztrália és Ausztria.

Több ország pedig a távozását mérlegeli, így a lengyelek, a horvátok, a csehek, dánok, a svájciak és a szlovénok is könnyen hasonlóan dönthetnek. Jól mutatja, hogy Kolinda Grabar-Kitarovic, Horvátország jobboldali és bevándorlásellenes köztársasági elnöke a napokban azt mondta, hogy
hazája biztosan nem fogja aláírni a paktumot. Joachim Brudzinski lengyel belügyminiszter pedig bejelentette, hogy kérni fogja Mateusz Morawiecki miniszterelnöktől Varsó kilépését a jóváhagyási folyamatból, mert a tervezet nem garantálja Lengyelország biztonságát, sőt mi több, elfogadása esetén csak tovább bátorítaná az illegális bevándorlást.

Soros György szerepe kiemelkedő volt a migrációs paktum megfogalmazása soránForrás: AFP/SOOC/Alexandros Michailidis

„Európa elárulása”

Szijjártó Péter korábban azt mondta a paktumról, hogy az ENSZ migrációs csomagja Európa elárulása, mert ellentétes az európai emberek érdekeivel. A paktum el akarja fogadtatni a világgal, hogy „a migráció a legjobb dolog, ami valaha történt az emberiséggel, illetve alapvető emberi jog – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. – Ez az illegális migráció legalizálását jelenti, ami újabb biztonsági kockázatot jelent Európa számára, mert szoros az összefüggés a migráció és a terrorfenyegetettség között” – tette hozzá.