Megint több száz migránst szállított egy Soros-hajó Spanyolországba

2018.12.28. 20:29

A baloldali sajtó „jótékonysági mentőhajóként” emlegeti a Soros-féle Proactiva Open Arms által működtetett migránsmentő hajót, ami 311 illegális migránst szállított Spanyolországba – írja a 888.hu.

Oscar Camps, a Proactiva Open Arms alapítója Twitteren dicsekedett az újabb akcióval.

 Jó reggelt, az Open Arms már az öbölben van, és az egyetlen szóba jöhető kikötő felé tart a Földközi-tengeren. Küldetés teljesítve.

A hajó péntek reggel ért spanyol vizekre. A fedélzetén tartózkodó migránsok főleg Szomáliából, Nigériából és Maliból keltek útra.

A migránsokat még december 21-én mentették ki három csónakból. Olaszország és Málta megtagadta a kikötést az embercsempészek munkáját támogató hajótól.

Franciaország, Líbia és Tunézia pedig válaszra sem méltatta a Proactiva Open Arms kikötési engedélykérését.

Forrás: AFP/Louisa Gouliamaki

Mióta Olaszország és Málta sem fogadja a migránsokat taxiztató hajókat, Spanyolország lett a legkedveltebb bejutási pont. Már több migráns érkezik ide, mint Görögországba vagy Olaszországba. Idén eddig 56 ezer újonnan érkező migránst regisztráltak Spanyolországban.

Idén nyáron Mariano Rajoy jobboldali spanyol kormányfőtől a parlament megvonta a bizalmat. Őt a kormányfői székben az erősen baloldali Pedro Sánchez szocialista jelölt követhette. A spanyol migrációs politika ezután látványos fordulatot vett. A háttérben a baloldali kormányzat személyesen Soros Györggyel egyeztetett.