Kritikus állapotban van a megkéselt gdanski polgármester

Pawel Adamowicz, Gdansk, késelés
A színpadon késelték meg a polgármestert
Vágólapra másolva!
Megműtötték hétfőre virradóan az észak-lengyelországi Gdansk megkéselt polgármesterét, de orvosai szerint még mindig életveszélyes állapotban van.
Vágólapra másolva!

Pawel Adamowiczot vasárnap este egy jótékonysági célú rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi. A polgármestert újra kellett éleszteni, majd kórházba szállították, és megműtötték, ami öt óra hosszáig tartott.

A színpadon késelték meg a polgármestert Forrás: AFP/East News/Piotr Hukalo

Tomasz Stefaniak, Adamovicz egyik orvosa a gdanski egyetemi kórházban végrehajtott műtét után újságíróknak nyilatkozva azt mondta: "a következő órák döntő fontosságúak lesznek". Adamowicz szívét súlyos, a rekeszizmát és más hasi szerveit enyhébb sérülések érték.

A vérátömlesztéshez 41 egységnyi vért használtak fel

- tette hozzá a sebész.

Az elkövetőt őrizetbe vették. A PAP hírügynökség hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a férfinak egy újságírói azonosító segítségével sikerült feljutnia a szabadtéri színpadra, ahol Adamowicz tartózkodott.

Azonnal elfogták a merénylőt Forrás: AFP/East News/Piotr Hukalo

Adamowicz több ciklus óta vezeti Gdanskot polgármesterként. Az országosan ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) alapító tagja, a tavaly októberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra.

A hírtévék több videofelvételt tettek közzé, ezeken látszik, hogy a támadó a tett után még egy ideig szaladgált a színpadon, majd elfogták. Azt kiabálta, hogy a PO miatt ártatlanul börtönbe került. "A PO kínzott, Adamowicznak ezért meg kellett halnia" - mondta a színpadi szereplőktől átvett mikrofonba.

A támadást több vezető lengyel politikus - Andrzej Duda mellett Mateusz Morawiecki kormányfő és Joachim Brudzinski belügyminiszter - azonnal elítélte.