Újabb vizsgálat indult a Szkripal-ügyben

sergei skripal, szergej szkripal
Az orosz-brit kettős ügynököt Szergej Szkripalt és lányát egy speciális harcászati idegméreggel, a Novicsokkal állítólag egy Gordon fedőnevű volt orosz kém mérgezte meg idén március elején az Egyesült Királyságban.
Vágólapra másolva!
Vizsgálja Bulgária és Nagy-Britannia, hogy részt vett-e egy bolgár gyártulajdonos 2015-ös megmérgezésében egy orosz ügynök, akit a Bellingcat nevű brit oknyomozó csoport Szergej Szkripal egykori orosz-brit kettős hírszerzőügynök és lánya tavalyi megmérgezésével hozott kapcsolatba.
Vágólapra másolva!

Szotir Cacarov bolgár főügyész hétfőn felidézte, hogy Emilijan Gebrevet, a Dunarit nevű fegyvergyár tulajdonosát, továbbá fiát és egy alkalmazottját 2015-ben szándékosan megmérgezték klórpirifosszal, egy rendkívül mérgező rovarölő szerrel. Gebrev túlélte a támadást, a hírügynökségi beszámolókból azonban nem derül ki, hogy fia és az alkalmazottja is túlélte-e az incidenst.

Cacarov kizárta, hogy ugyanazt a Novicsok (Újonc) típusú idegmérget használták Gebrevék ellen, mint amit az egykori orosz-brit kettős hírszerző és lánya, Julija Szkripal ellen tavaly márciusban az angliai Salisburyben.

A Gebrevék elleni gyilkossági kísérlettel kapcsolatos nyomozást 2016-ban, egy évvel az eset után lezárták, de tavaly októberben újranyitották, miután a gyártulajdonos Cacarovhoz intézett írásában azt állította: oka van feltételezni, hogy ugyanazzal a Novicsok típusú anyaggal próbálták megmérgezni, mint amelyikkel Szkripalékat.

Szergej Szkripal Forrás: AFP/Yuri Senatorov

Gebrev vér- és vizeletvizsgálatot kért a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény Ellenőrzéséért felelős Finn Intézetnél (VERIFIN), és bár a tesztek eredményei kimutatták szerves foszforvegyületek jelenlétét, magát a rovarölő szer jelenlétét nem mutatták ki. A vizsgált minták nem tartalmaztak semmiféle olyan anyagot, amely a Vegyifegyver-tilalmi Egyezmény (CWC) listáján szerepel.

A bolgár főügyész azt mondta, a brit hatóságok gyanúja szerint

az eddigi feltevésekkel szemben nem két, hanem három orosz ügynök vett részt a Szkripalék elleni merényletkísérletben.

Cacarov szerint egy Szergej Fedotov néven azonosított orosz állampolgár 2015-ben háromszor is járt Bulgáriában, egyszer áprilisban, amikor Gebrevéket megmérgezték.

A Bellingcat és a Kapital nevű bolgár hetilap is arról tájékoztatott, hogy nem ketten, hanem hárman vettek részt a Szkripalék elleni támadásban.

A Szkripal-ügyben számos részletet közlő Bellingcat állítása szerint Fedotovot is azzal gyanúsítják, hogy részt vett a Szkripalék elleni merényletkísérletben. A férfi két nappal a március 4-ei támadás előtt érkezett Nagy-Britanniába, csakúgy mint a brit hatóságok által Ruszlan Bosirov és Alekszandr Petrov néven azonosított két gyanúsított. A brit oknyomozó csoport szerint Bosirov valójában Anatolij Csepiga, az orosz katonai hírszerzés (GU) ezredese, Petrov pedig Alekszandr Miskin katonaorvos.

Cacarov szerint az ügyészek "jelentős" adatokat gyűjtöttek össze Fedotov bulgáriai útjaival kapcsolatban az októberben újranyitott nyomozás keretében. A bolgár főügyész szerint azóta teljes mértékben együttműködnek és egyeztetnek a brit szolgálatokkal, amelyeknek teljes hozzáférésük van az üggyel kapcsolatos mindenféle anyaghoz és vizsgálati eredményhez.

Nagy-Britannia bulgáriai nagykövete, Emma Hopkins újságíróknak elmondta, hogy Gebrev lehetséges megmérgezésének esetét megvitatta találkozóján Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel és bűnüldöző tisztségviselőkkel.

– mondta.

A bolgár parlament biztonsági bizottsága szerdán tárgyalja az ügyet, amihez bizalmas információk átadását kérte a kormánytól.