Egy szélsőséges franciaországi imám felszólította híveit, hogy ne adjanak pénzt a Notre-Dame újjáépítésére

Tűz, Párizs, Notre Dame, 2019.04.15.
Smoke and flames rise during a fire at the landmark Notre-Dame Cathedral in central Paris on April 15, 2019, potentially involving renovation works being carried out at the site, the fire service said. - A major fire broke out at the landmark Notre-Dame Cathedral in central Paris sending flames and huge clouds of grey smoke billowing into the sky, the fire service said. The flames and smoke plumed from the spire and roof of the gothic cathedral, visited by millions of people a year, where renovations are currently underway. (Photo by Hubert Hitier / AFP)
Vágólapra másolva!
Montpellier, dél-francia város szélsőséges tanokat hirdető imámja, Mohamed Khatthabi látványosan megtagadta azt a felhívást, amit hittársa, a paillade-i kerület imámja intézett a helyi muszlim közösségekhez abból a célból, hogy a Notre-Dame újjáépítésére adakozzanak. A marokkói-kanadai származású radikális imámot Kanadából örökre kitiltották, de a Midilibre.fr internetes forrás értesülése szerint 2016-ban (egyik) feleségével együtt 3 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték csalás miatt, és mintegy 20 ezer euró (6,5 millió forint) jogtalanul felvett társadalombiztosítási járulék visszafizetésére kötelezték. Khatthabi korábban arra szólította fel híveit, hogy támogassák a dzsihádistákat. Szélsőséges nézetei ellenére a baloldali sajtó védi a szélsőséges imámot, nem véletlenül, hiszen a vallási vezető támogatta Philippe Saurel szocialista polgármester kampányát, majd együtt ünnepeltek a hírhedten szélsőséges imámmal a szocialista párt főhadiszállásán.
Vágólapra másolva!

A keresztények ellen indított iszlamista vallásháború már a muszlim közösségeket is megosztja Franciaországban a Lengadoc-info.com internetes újság írása szerint.

Forrás: AFP/Hubert Hitier

Montpellier, dél-francia város szélsőséges tanokat hirdető imámja, Mohamed Khatthabi látványosan megtagadta azt a felhívást, amit hittársa, a paillade-i kerület imámja intézett a helyi muszlim közösségekhez abból a célból, hogy a Notre-Dame újjáépítésére adakozzanak. Montpellier Paillade nevű negyede egyébként nemcsak arról híres, hogy az itt élő mintegy 20 ezer lakos száz százalékban algériai vagy marokkói migráns, hanem arról is, hogy még egy 2018-as rendőrségi jelentés alapján felkerült a Franciaország 15 legveszélyesebb zónáját tartalmazó listára.

Khattabi imám prédikációjában az Aïcha mecsetben arra szólította föl a muszlimokat, hogy ne adakozzanak, és ne vegyenek részt a Notre-Dame újjáépítésére szervezett országos, de valójában az egész világra kiterjedő gyűjtési akcióban.

Az Aïcha mecset imámja egyébként is radikális és szélsőséges tanításairól ismert.

A marokkói-kanadai származású radikális imámot Kanadából örökre kitiltották, az országba se léphet be.

Franciaországban, az Európai Unió egy tagállamában viszont szabadon prédikálhat, nem számít az sem, ha gyűlöletbeszédet hirdet.

Az imám aktívan részt vett a szocialisták kampányában – cserébe 450 ezer euró támogatást kapott a szocialista polgármestertől mecsetépítésre.

A Midilibre.fr internetes forrás értesülése szerint Khattabi imámot 2016-ban (egyik) feleségével együtt 3 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték csalás miatt, és mintegy 20 ezer euró (6,5 millió forint) jogtalanul felvett társadalombiztosítási járulék visszafizetésére kötelezték.

Különösen a nőkről és a házasságról szóló prédikációi keltettek feltűnést, ráadásul egy olyan országban, amely deklaráltan a nemek közötti egyenlőségen alapul. A szélsőséges imám nyíltan hirdeti, hogy a nők „természetüknél fogva egoisták", nyíltan propagálja a kiskorúakkal kötendő házasságot és a többnejűséget, maga az imám is poligám, amit Franciaországban is szigorúan tiltanak a törvények.

Ezenkívül felszólította a híveket a mudzsahidek - azok a muszlimok, akik részt vesznek a dzsihádban, a keresztények ellen folytatott „szent háborúban" - támogatására, sőt,

szerinte már csak kis idő, és a muszlimok minisztereket, elnököket adnak Franciaországnak, amelyet elfoglalnak.

Muszlim migránsok Nantes-ban Forrás: AFP/Sebastien Salom Gomis

Tanításai ellen, amelyek egyértelműen a francia vagy európai jogrendbe ütköznek, senki sem lépett fel, a baloldali média mély hallgatásba burkolózott, sőt, inkább asszisztál ehhez a nőket, keresztényeket mélyen sértő ámokfutáshoz.

Ez nem véletlen, Montpellier polgármestere ugyanis egyértelműen támogatja a szélsőséges prédikátort. Philippe Saurel szocialista polgármester, Manuel Valls bukott szocialista miniszterelnök közeli barátja 2014-es megválasztását együtt ünnepelte a hírhedt imámmal a szocialista párt főhadiszállásán.

Montpellier Forrás: AFP/Biosphoto/Laurent Rebelle

A szocialista polgármester megválasztását követően 450 ezer eurót juttatott a montpellier-i nagymecset építésére, nyilvánvalóan így hálálta meg, hogy a helyi muszlim közösség a szocialistákra adta szavazatait.

A francia állam támogatja a mecsetépítéseket, és azzal sincs gondja, ha azokban szélsőséges tanokat hirdetnek.

Nagy feltűnést keltett legutóbbi prédikációjában az imám felszólította a muszlimokat, hogy semmiképpen ne adakozzanak a Notre-Dame újjáépítésére.

Sőt, saját hittársán, a montpellier-i nagymecset vezetőjén, Lhoussine Tahrin kérte számon, hogy mert olyan felhívást intézni, hogy adakozzanak egy keresztény templom újjáépítésére, amikor szerinte a mecseteknek nincs elég pénzük.

A valóságban ezzel szemben az a helyzet, hogy a külföldi támogatásokon kívül még a francia állam is rendkívül bőkezűen osztja forrásait mecsetek építésére.

Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a rendkívüli ütemben és mértékben zajló francia mecsetépítésekkel. Franciaország legnagyobb mecsetét Toulouse-ban már elkezdték építeni, a 4000 m2–esre tervezett épület költségeinek első fázisa majdnem 100 millió forintba kerül, és ebben a francia állam jelentős mértékben részt vesz.

A francia mecsetekben egyébként nagyon elterjedt a szélsőséges szalafista, keresztény- és zsidóellenes tanok hirdetése.

Emlékeztetőül jegyezzük meg - ahogy arról már korábban beszámoltunk -, hogy az évtized egyik legkegyetlenebb antiszemita bűncselekményét elkövető migráns Kobili Traoré mielőtt agyonverte és ablakán kidobta volna 65 éves, háromgyerekes zsidó orvosnő szomszédját, egy szalafista mecsetben imádkozott.

Franciaországban a szalafista mecsetekben jelenleg következmények nélkül lehet keresztény- vagy zsidóellenes gyűlöletbeszédeket tartani, a nők elnyomását propagálni, vagy a homoszexuálisok ellen támadásokat intézni.

Svájci források szerint 2015-ben 2300 nyilvántartott és ugyanennyi nem nyilvántartott mecset működött az országban, ez mára akár 6000 muzulmán imahelyet jelenthet, figyelembe véve azt is, hogy a nagyvárosokban lakóházakban is működnek mecsetek, és ezeket nem jelentik be. A működő mecsetek mintegy felében hirdetnek nyíltan szélsőséges iszlám tanokat.