Letartóztatták a szudáni RSF több tagját a meggyilkolt tüntetők ügyében

Ad-Damazin, 2019. július 30. A szudáni kormányzó Nemzeti Kongresszus Párt által közreadott képen középiskolások tiltakoznak diáktársaik megölése és bántalmazása miatt Ad-Damazin városban, Kék Nílus tartomány fővárosában 2019. július 30-án. A szudáni biztonsági erők előző nap Észak-Kordofán tartomány székhelyén, el-Obeidban tüzet nyitottak az ott tiltakozó diákokra. Az öt halálos áldozaton túl mintegy hatvanan megsebesültek. A diákok kenyér- és üzemanyaghiány miatt tüntettek. MTI/AP
Vágólapra másolva!
Letartóztatták a Gyors Támogató Erők (RSF) nevű szudáni félkatonai alakulat kilenc tagját az e heti tüntetéseken meggyilkolt diákok ügyében.
Vágólapra másolva!

Samsz ed-Dín Kabbasi, a szudáni katonai tanács szóvivője elmondta, hogy Észak-Kordofán kormányzóját és biztonsági tanácsát is felelősségre vonják a hat tiltakozó meggyilkolása miatt.

A Szabadság és Változás Erői nevű legfőbb ellenzéki koalíció üdvözölte a katonai tanács döntését, amely reményei szerint elejét veszi a további erőszaknak.

A szudáni biztonsági erők hétfőn tüzet nyitottak a tartomány székvárosában, el-Obeidben tartott tiltakozás résztvevőire.

Legalább hatan haltak meg, köztük négy diák.

A rajtaütést a hadsereg hajtotta végre a paramilitáris Gyors Támogató Erőkkel (RSF) együtt. Az átmeneti katonai tanács (TMC) helyettes vezetője, Mohamed Hamdán Daglo által irányított RSF-t olyan milíciákból hozták létre, amelyek tagjai korábban a nyugat-szudáni Dárfúr régióban harcoltak felkelőkkel. Emberi jogi csoportok szerint egyes milicisták szexuális erőszakot, kínzásokat követtek el, és civileket mészároltak le a dárfúri háborúban.

Ellenzéki csoportok szerint az RSF több tucat tüntetővel végzett Omar el-Besír korábbi szudáni elnök áprilisi megbuktatása óta.

Csütörtökön százezrek tüntettek az el-obeidi mészárlás miatt, és orvosok szerint négy további tiltakozó meghalt, valamint többen megsebesültek, amikor

a tömegbe lőttek Omdurmánban.

A katonai tanács szóvivője fogadkozott, hogy az ottani gyilkosságok felelőseit is számon kérik.

Középiskolások tiltakoznak diáktársaik megölése és bántalmazása miatt Ad-Damazin városban, Kék Nílus tartomány fővárosában 2019. július 30-án Forrás: MTI/AP/Sudanese Congress Party/-

Az ingatag kelet-afrikai országban tavaly év végén tüntetések kezdődtek, amelyek résztvevői az országot harminc éve irányító Omar el-Besír elnök távozását követelték.

A hadsereg idén áprilisban lépett közbe, és el-Besír letartóztatásával katonai hatalomátvételt hajtott végre. A tüntetők azonban nem hagytak fel tiltakozásaikkal, azt állítva, hogy az új katonai vezetők valójában az eltávolított elnök rendszerét próbálják átmenteni. Ezért további igényekkel léptek fel, polgári kormányzásra történő áttérést követelve.

Az átmeneti katonai tanács és az ellenzék képviselői végül a múlt héten írták alá a hatalom megosztásáról szóló egyezményüket, véglegesítve ezzel július 5-i szóbeli megállapodásukat.