Nagyon közel a megállapodás Washington és a tálibok között

Vágólapra másolva!
Karnyújtásnyira került a megállapodáshoz az amerikai és az afganisztáni tálib küldöttség Katarban, ami megnyithatja az utat a béke megteremtése előtt Afganisztánban - jelentette be a Twitteren Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok afganisztáni és pakisztáni ügyekkel foglalkozó különmegbízottja vasárnap.
Vágólapra másolva!

A vasárnapi volt a nyolcadik, egyben utolsó napja a tálibok és Washington közt zajló dohai béketárgyalások kilencedik fordulójának.

- írta Khalilzad, hozzátéve, hogy a tárgyalások végével Kabulba utazik.

A tálibok dohai irodájának szóvivője, Szuhejl Sahín szombaton ugyancsak azt mondta, hogy majdnem teljesen véglegesítették a megállapodás szövegét.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának egyik szóvivője mindazonáltal arra hívta fel a figyelmet, hogy semmiféle megállapodás nem alapulhat vak bizalmon. Leszögezte:

garanciákat várnak el az Egyesült Államok biztonságával kapcsolatban az amerikai csapatok afganisztáni kivonása után.

Korábban Washington többször hangsúlyozta, megegyezés esetén elvárja a táliboktól, ne engedjék, hogy az ázsiai ország az iszlamista mozgalmak bázisává váljon.

Elemzők arra is felhívják a figyelmet, hogy a tálibok egyelőre csak Washingtonnal hajlandóak tárgyalni, ám továbbra sem ismerik el az afgán kormányt, noha az afgánközi párbeszéd a dohai béketárgyalások egyik sarkalatos pontja.

Afganisztánban jelenleg mintegy 13 ezer amerikai katona állomásozik.

Az amerikai csapatok az al-Kaida terrorszervezet által 2001. szeptember 11-én elkövetett amerikai merényletek után vonultak be Afganisztánba.

Donald Trump amerikai elnök csütörtökön a Fox News televíziós csatornának adott interjúban arról beszélt, hogy

sikeres megállapodás esetén egy ideig még 8600 amerikai katona maradna az országban.

Noha kedvezően nyilatkoztak a dohai megbeszélésekről, a tálibok a hétvégén több támadást indítottak Afganisztán északi részében. Szombaton rövid időre elfoglalták Kunduz tartomány azonos nevű székhelyét, ahonnan az afgán belügyminisztérium közleménye szerint kiűzték őket, ám vasárnapra virradóra a lázadók összehangolt támadást intéztek a szomszédos Baglán tartomány székhelye, Puli-Humri ellen.

Szakértők szerint a tálibok az esetleges harctéri nyereségeket tárgyalási pozíciójuk javítására akarják felhasználni.