Dancila lesz Iohannis ellenfele a második fordulóban

IOHANNIS, Klaus
Klaus Iohannis, román államfő.
Vágólapra másolva!
Viorica Dancila, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, volt miniszterelnök lesz a hivatalban lévő Klaus Iohannis jobboldali államfő ellenfele a romániai elnökválasztás második fordulójában – derült ki a központi választási bizottság (BEC) által vasárnap éjszaka közzétett részeredményekből, amelyek az aznapi első fordulóban belföldön leadott szavazatok 93 százalékos feldolgozottságát tükrözték.
Vágólapra másolva!

Iohannis az összeszámolt voksok 36,7 százalékát kapta, míg Dancila a 24,1 százalékukat. A harmadik helyezett Dan Barna, a jobbközép Mentsétek meg Romániát Szövetség jelöltje – aki az exit pollok közzététele után még a többnyire jobboldali érzelmű diaszpóra szavazataitól remélte azt, hogy felhozzák a második helyre – alig 13,6 százalékon áll. Ekkora hátrányt akkor sem dolgozhat már le, ha külföldön valamennyi román állampolgár rá szavazott volna.

Klaus Iohannis román államfő voksol 2019. november 10-én Forrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke a voksok 4,2 százalékát kapta a belföldi szavazatok 91 százalékának megszámlálása alapján.

A hazai választási névjegyzékben szereplő 18 millió 217 ezer választópolgár 47,66 százaléka adta le voksát,

a hazai részvétel tehát elmaradt az öt évvel korábbi 52 százaléktól. A választási hatóság statisztikái szerint a városokban leadott szavazatok száma mintegy másfél millióval meghaladja a falusi voksokét. A jelentős magyar lakosságú megyékben mindvégig elmaradt a részvétel az országos átlagtól: Kovászna és Szatmár megyében a jogosultak 37 százaléka, Hargita megyében pedig 42 százaléka élt választójogával.

Román idő szerint 21 óráig a külföldi választókörökben, ahol három napon keresztül lehetett voksolni, 673 ezer szavazatot adtak le, csaknem kétszer annyit, mint a 2014-es elnökválasztás – eddigi csúcsot jelentő – második fordulójában. A külföldi szavazókörök mindenütt helyi idő szerint 21 órakor zárnak.
Az első részeredményeket várhatóan csak hétfőn teszi közzé az országos választási bizottság.

Iohannis és Dancila is elégedett az exit pollok eredményeivel

Iohannis szerint az elmúlt 30 évben a román választók még sosem utasították el ennyire egyértelműen a PSD-t, amely szerinte a múlt fogságában tartja Romániát és fejlődésének legfőbb akadálya. A jobboldali elnök saját táborába hívta a versenyből kiesett többi jobboldali elnökjelöltet.

"Ha nem álltunk volna ellen a demokratikus intezémények és jogállam elleni támadásaiknak, a PSD mindent tönkretett volna, ami Romániában az utóbbi évtizedekben épült, visszavetette volna az országot a 90-es évekbe. A románok azonban világossá tették, hogy elegük van a PSD-ből és az európai utat választják. A harc azonban nem ért véget" – figyelmeztette híveit Iohannis. A jobboldali elnök saját táborába hívta a versenyből kiesett többi jobboldali elnökjelöltet.

Dancila a PSD-kormányok által hozott jóléti intézkedéseknek tulajdonította és a "példátlan támadásoknak kitett" pártja sikeréként értékelte választási eredményét.

Az exkormányfő számára, akitől egy hónapja vonta meg a bizalmat a román parlament, sikernek számít, ha valóban ő lesz az újrázni készülő elnök ellenfele a második fordulóban, a májusi európai parlamenti választás tanúsága szerint a PSD támogatottsága megfeleződött a 2016-os román parlamenti választások óta, és alig haladja meg a politikustársadalom megújulását követelő, rendszerkritikus Mentsétek meg Románia Szövetségét (USR).

Az ország 19 millió választópolgára november 24-én dönthet arról, hogy a két versenyben maradt államfőjelölt közül ki legyen Románia elnöke a következő öt évben.