A zavaros múltú milliárdos is európai parlamenti képviselő lehet

Renato Soru
Renato Soru
Vágólapra másolva!
Ahogy arról korábbi cikkeinkben már beszámoltunk, számos európai parlamenti képviselő esetében komolyan felmerült a korrupció- és visszaélésgyanú. Kezdve Guy Verhofstadttal, aki számos nagyvállalatban töltött be kulcsszerepet az EP-képviselősége mellett. Ezzel pedig jelentős vagyonra tett szert, és több ízben felmerült a korrupciógyanú vele szemben. De beszámoltunk arról is, hogy a V4NA nemzetközi hírügynökség megírta: Cecilia Wikström a svéd liberális párt képviselője, hazánk hangos bírálója is súlyos adócsalási ügybe keveredett. Vagy Elmar Brok német néppárti képviselő, aki saját választóit lopta meg. Illik a sorba Manolis Kefalogiannis is, aki ellen vizsgálat zajlik csalás miatt, ennek ellenére pártja elindítja az idei európai parlamenti választásokon. De a sor itt még nem ér véget, hiszen érdemes megemlítenünk Renato Soru, olasz szocialista EP-képviselőt is, aki a Tiscali internetszolgáltató cég alapítója, és aki a Forbes szerint a leggazdagabb EP-képviselő 4 milliárd dolláros vagyonával. Soru is a fenti társaihoz hasonlóan számos zűrös, korrupciógyanús ügyletbe keveredett már politikai pályája során. Renato Soru azért is sajátos uniós politikus, mert nála csak három képviselő volt úgynevezett inaktívabb, azaz, Sorunál csak hárman maradtak észrevétlenebbek az Európai Parlamentben. Se hozzászólás, se törvényjavaslat. Azaz, képviselői munkát gyakorlatilag nem végzett.
Vágólapra másolva!

Még 2011-ben az olasz ügyészség, az adóhivatal nyomozása alapján, feljelentést tett egy „Andalas" nevű angol cég ellen adóelkerülés vádjával. Ezen a cégen keresztül irányította Soru a Tiscalit is.

Ebben az évben bírói határozat alapján, az ügyészség lefoglalt számos, a cég érdekeltségébe tartozó ingatlant, és zárolta egyes számláit, összesen 3,2 millió euró értékben.

Renato Soru Forrás: Facebook

2015-ben született ítélet a Hydrocontrol ügyében. 2007-ben az akkori kormányzóként ténykedő Soru előnytelen szerződést kötött a vállalattal az állam kárára.

A bírósági ítélet szerint a döntés 840 ezer euróval károsította meg az államot, ebből kifolyólag Renato Sorut 337 ezer euró kártérítésre kötelezték.


A Saatchi & Saatchi ügy is 2007-ben került napvilágra.

Az ekkor még Szardínia kormányzójaként dolgozó Sorut azzal hozták hírbe, hogy visszaélt a hatalmával, amikor egy reklámpályázatot kellett kiírni a „Sardinia made beautiful" keretében.

Renato Soru Forrás: AFP/Alessandra Chergia

A tender értéke 56 millió euró volt, és a sziget népszerűsítésére szolgált.

A vádak szerint a Saatchi csak akkor kaphatta meg a megbízást, ha vállalta, hogy a megvalósítást alvállalkozóként egy Soruhoz köthető cégre bízza.