Egy osztrák politikus lemondott egy Sneider náci botrányához hasonló eset miatt

Vágólapra másolva!
Évekkel ezelőtt "az osztrák Sneider Tamás" villámgyorsan belebukott a Jobbik elnökééhez kísértetiesen hasonlító ügybe. Andreas Borss szilveszterkor szurkolói rigmusokat éneklő, karlendítős társaságban ünnepelt. Meg is lett a következménye. 
Vágólapra másolva!

Továbbra sem fontolgatja az országgyűlési alelnökségről és a pártelnökségről való lemondását Sneider Tamás, akiről a napokban egy kompromittáló anyag került elő. "Ez egy vicc!" - ezekkel a szavakkal reagált a Jobbik elnöke az ATV-nek arra a felvetésére, miszerint lemond-e amiatt, hogy a nyakában ülő felesége kétszer is a hitleri karlendítéssel pózolt egy most előkerült felvételen.

Nem egyedül a jobbikos politikus keveredett náci botrányba a világon, éppen ezért érdemes megnézni, máshol hogyan reagáltak hasonló helyzetben. Következzék "az osztrák Sneider Tamás" esete, aki villámgyorsan belebukott abba, hogy rossz társaságba keveredett.

Baráti társaságban záporoztak a karlendítések, lemondás lett a vége

Valósággal sokkolta az osztrák közvéleményt az a kép, amely pár éve futótűzként terjedt a közép-európai ország médiájában. A felvételen az látható, ahogy - az Alsó-Ausztriai tartományban található - Andreas Bors, Tulln-i FPÖ-elnök barátai hitleri karlendítéssel köszöntötték az új évet 2006-ban.

Andreas Bors osztrák politikus barátai körében ünnepelte az új évet 2006-ban, lemondás lett a vége Forrás: Image courtesy of Bezirksblätter.

A felvétel csak pár évvel később kapott publicitást, a botrány kirobbanásakor 25 éves osztrák politikus ebbe igyekezett kapaszkodni - ahogy Sneider is. Mintha összebeszéltek volna, Bors a Jobbik elnökéhez meglehetősen hasonló érvrendszerrel igyekezett menteni a menthetőt. A következőképpen magyarázkodott az osztrák médiának:

  • valójában nem is hitleri karlendítés látható a képen, és
  • igazából nem is bűnös, mert a képen még csak 17 éves volt, és különben is alkohol hatása alatt állt,
  • soha semmi köze nem volt a nemzeti szocializmushoz,
  • politikai motivációból került nyilvánosságra a kép, ami amúgy is több éve készült.

Csakhogy egy lényeges különbség van a két, kísértetiesen hasonló eset között:

A rossz társaságba keveredett politikus pártja nyomására még a felvétel megjelenésének napján lemondott helyi elnöki tisztségéről.

Sneider Tamás náci botránya kapcsán viszont azt lehet látni, hogy a Jobbiknak és balliberális szövetségeseinek az égadta világon semmilyen kifogása nincs a történtek ellen, ahogy az antiszemitizmusra mindig érzékeny balliberális médiának sem.