Mike Pompeo: Lehetséges egy újabb csúcstalálkozó Trump és Kim Dzsongun között

TRUMP, Donald; KIM Dzsong Un
Hanoi, 2019. február 24. Amerikai (j) és észak-koreai zászlók egy árus standján Hanoiban 2019. február 24-én, három nappal Kim Dzsong Un észak-koreai vezető, a kommunista Koreai Munkapárt elnöke és Donald Trump amerikai elnök második csúcstalálkozója előtt. MTI/AP/Vincent Yu
Vágólapra másolva!
Lehetséges, hogy Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsongun észak-koreai vezető mostani csúcstalálkozóján nem sikerül minden kérdést megoldani - vélekedett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter vasárnap a Fox televíziónak adott interjújában.
Vágólapra másolva!

"Lehetséges egy újabb csúcstalálkozó is" - hangoztatta az amerikai diplomácia vezetője, leszögezve ugyanakkor, arra számít, hogy a jövő héten a vietnami fővárosban tartandó csúcstalálkozón születnek konkrét eredmények is.

A hanoi találkozó céljáról Pompeo hangsúlyozta, hogy

az amerikai kormányzat változatlanul Észak-Korea atomfegyver-mentesítésére törekszik.

Ezt "egyértelmű célnak" mondta, és hozzáfűzte, hogy e cél eléréséhez "időre lesz szükség".

Amerikai és észak-koreai zászlók egy árus standján Hanoiban 2019. február 24-én, három nappal Kim Dzsongun észak-koreai vezető, a kommunista Koreai Munkapárt elnöke és Donald Trump amerikai elnök második csúcstalálkozója előtt Forrás: MTI/AP/Vincent Yu

A külügyminiszter leszögezte: az Észak-Koreával folytatott tárgyalások "bonyolultak", ezzel együtt is a Trump-kormányzat szerinte az elődeinél sokkal több sikert ért el.

Az eredmények között említette, hogy sikerült összekovácsolni egy nemzetközi koalíciót, amely folyamatosan azt üzeni Kim Dzsongunnak, hogy "eljött az ideje, itt a pillanata az eredményes tárgyalásoknak".

A külügyminiszter interjút adott a CNN hírtelevíziónak is, ahol a riporter azt firtatta, vajon Észak-Korea jelent-e továbbra is nukleáris fenyegetést. A tárcavezető igennel válaszolt a kérdésre.

Donald Trump, aki hétfőn indul Vietnamba, vasárnap reggel egy sor Twitter-bejegyzésben adott hangot optimizmusának a tárgyalásokat illetően. Egyik bejegyzésében azt is felvetette, hogy akár az atomfegyver-mentesítésről is megszülethet a konkrét megállapodás. Az észak-koreai vezetőre utalva azt írta:

"mindketten arra számítunk, hogy a szingapúri, első csúcstalálkozón elért haladás folytatódik".

Egy másik bejegyzésében azon meggyőződésének adott hangot, hogy Kim Dzsongun

A venezuelai válságról is beszélt az amerikai külügyminiszter

Mike Pompeo a Fox televíziónak adott interjújában kitért a venezuelai válságra és az Iszlám Állam terrorszervezet Egyesült Államokba visszatérni akaró egyik volt tagja, Hoda Muthana ügyére is.
Venezueláról szólva Pompeo hangsúlyozta, hogy

az amerikai kormányzat mindaddig fenntartja a nyomást Nicolás Maduro elnökre, amíg a venezuelai vezető nem érti meg, hogy kormányzata napjai "meg vannak számlálva".

"Meg fogjuk tenni mindazt, amit meg kell tennünk annak érdekében, hogy demokrácia uralkodhassék" - fogalmazott. Az esetleges amerikai katonai beavatkozásra vonatkozó kérdésre válaszolva nem zárta ki azt, mint mondta: "minden megoldás az asztalon van".

Hoda Muthanáról, arról a 24 éves nőről, aki Szíriában az Iszlám Állam tagja volt és most a másfél éves gyermekével együtt vissza akar térni az Egyesült Államokba, Pompeo leszögezte: "nem amerikai állampolgár terroristáról" van szó, aki biztosan nem térhet vissza az Egyesült Államokba. A nő Alabamában élő, jemeni származású szülei pénteken indítottak pert az amerikai kormány ellen, arra hivatkozva, hogy a lányuk amerikai állampolgár, ezért jogosult visszatérni az országba.