A schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának felállítása helyes javaslat Orbán Viktor magyar kormányfő részéről – mondta a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) belügyi kérdésekkel foglalkozó vezető szakpolitikusa a Die Welt című német lapnak adott interjújában. Az erősen bevándorláspárti szociáldemokratáknak (SPD) természetesen nem tetszik Magyarország miniszterelnökének a javaslata. 

Armin Schuster kiemelte, hogy a migrációs helyzet továbbra is a politikai napirend legfontosabb ügyei között lesz, az állandó belső határőrizet nélküli európai uniós térség működtetéséről szóló szabályok érvényesítésében pedig változatlanul súlyos hiányosságok mutatkoznak, és még mindig nincsen közös európai menekültügyi rendszer.

Armin SchusterForrás: AFP/Gregor Fischer

Ezeket a stratégiai problémákat tekintve megfelelő és helyénvaló Orbán Viktor javaslata a schengeni övezet belügyminiszteri tanácsának felállításáról– mondta a szövetségi parlament (Bundestag) belügyi bizottságának tagja, kiemelve, hogy a schengeni rendszer gondjai miatt az európai polgárok egyre kevésbé bíznak a biztonság európai ígéretében.

A CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) koalíciós társa, az erősen bevándorláspárti Német Szociáldemokrata Párt (SPD) viszont elvetette az elképzelést. A baloldali párt Bundestag-frakciójának vezető belügyi szakpolitikusa, Burkhart Lischka szerint a valódi cél az európai megoldások megakadályozása és az európai intézmények gyengítése.

Saját és konkrét megoldási javaslatokat persze nem közölt a bevándorláspárti politikus.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Orbán Viktor javaslatát a Die Welt kiadójához tartozó vasárnapi lapban, a Welt am Sonntagban megjelent interjúban ismertette, kiemelve, hogy a magyar-német különbségek a migránskérdésben lelhetők föl, ezek a különbségek ugyan nem áthidalhatók, de kezelhetők.

Ennek érdekében a migrációból fakadó közös kérdéseket el kell venni az Európai Bizottságtól, és az érintett országok belügyminisztereinek különtanácsára kell bízni.

A schengeni övezet belügyminisztereinek kellene egy erős testületet létrehozniuk, hogy az egész schengeni zónát érintő kérdéseket ott lehessen eldönteni úgy, ahogyan ezt szakemberek teszik, és nem úgy, mint a politikusok– jelentette ki Magyarország miniszterelnöke.