Az orosz kémelhárítás a külföldi biztonsági szolgálatok 129 hivatásos tagját és 465 ügynökét buktatta le tavaly - közölte Vlagyimir Putyin orosz elnök a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) vezetői kollégiumának szerdai moszkvai tanácskozásán.

Az orosz vezető arra figyelmeztetett, hogy a mindinkább aktivizálódó külföldi titkosszolgálatok igyekeznek befolyásolni az Oroszországban végbemenő folyamatokat, és mindent elkövetnek a politikai, gazdaságági és tudományos-technikai információk megszerezéséért.

Putyin méltatta a kémelhárítás 2018-ban elvégzett eredményes és támadó tevékenységét.
Az orosz elnök hangsúlyozta, hogy az FSZB-nek megkülönböztetett figyelmet kell fordítania az új orosz fegyverek fejlesztésével, tesztelésével és gyártásával kapcsolatos információk védelmére. Putyin megjegyezte, hogy  Oroszország készségét arra, hogy minden országgal együttműködjön a terrorizmus elleni küzdelemben.

Vlagyimir Putyin, orosz elnök.Forrás: MTI/AP/Pool/Reuters/Makszim Semetov

Az elnök egyébként szerdán aláírta azt a törvényt, amely megtiltja, hogy a katonák szolgálat közben kép-, hang- és geolokációs adatok rögzítésére alkalmas készülékeket használjanak, valamint hogy a feladataikra, magukra vagy a bajtársaikra vonatkozó információt osszanak meg a világhálón vagy a sajtóval.Putyin, aki a nyolcvanas években hírszerzői tevékenységet folytatott Kelet-Németországban, 1998 nyarától egy éven át irányította az FSZB munkáját.