Beismert négy gyilkosságot a Bolíviában elfogott kommunista aktivista

2019.03.27. 10:01

A Bolíviában elfogott és Brazíliába átszállított Cesare Battisti olasz szélsőbaloldali gerilla elismerte azt a négy gyilkosságot, ami miatt 37 éven át szökésben volt. Olaszország már évek óta kéri a kiadatását, de amíg baloldali vezetése volt Brazíliának, addig védték a kommunista szökevényt. A baloldali álértelmiség és a médiájuk is folyamatosan mosdatták a sorozatgyilkost. 

Cesare Battisti szélsőbaloldali gerilla elismerte azt a négy gyilkosságot, amiért 37 éven át kellett bujkálnia a hatóságok elől.

Cesare BattistiForrás: AFP/Alberto Pizzoli

A férfi egy, a brazil főügyész által végzett kihallgatáson ismerte be tettét az Oristano börtönben, ahol jelen pillanatban őrizetben van. Battisti vallomását aztán egy sajtótájékoztatón is megerősítették – írja a 888.hu az Il Giornale című olasz lap információira hivatkozva. Több rablásban is bűnösnek vallotta magát, ezenkívül pedig áldozatainak családtagjaitól bocsánatot kért, mint mondta, akkoriban úgy gondolta, hogy az „igaz ügyért” harcol.

A most 63 éves Battisti a hetvenes évek második felében a hírhedt Vörös Brigádok nevű terrorszervezet oldalágaként működő egyik csoporttal követte el a gyilkosságokat. Tettéért életfogytiglani börtönre ítélték, de 1981-ben megszökött. Ezt követően Franciaországon és Mexikón át Brazíliába menekült. Tavaly decemberben a brazil bíróság elrendelte az olasz férfi letartóztatását, de a kommunista gerilla emiatt Bolíviába szökött.

Január közepén elfogták őt, és visszaszállították Brazíliába.Ezt követően az új brazil elnök, Jair Bolsonaro közölte, hogy kiadja Olaszországnak a kommunista terroristát. Az olasz kormány üdvözölte a gerilla elfogását.

Matteo Salvini belügyminiszter dicsérte a bolíviai rendőrség és a brazil kormány munkáját. Hangsúlyozta:

Battisti olyan bűnöző, aki nem érdemli meg, hogy kényelmesen éldegéljen a tengerparton.A Battisti ügyén dolgozó ügyész szerint a férfi azzal, hogy sokáig ártatlannak vallotta magát, segítséget kaphatott francia és brazil szélsőbaloldali szervezetektől. Ezen évek alatt négy könyvet és számos cikket írt, Franciaországban még egy tévétársaságnál is dolgozott.

Battisti legújabb vallomását Matteo Salvini ismét kommentálta. Szerinte „jobb később, mint soha”, már ami a férfi több évtized után tett bocsánatkérését illeti.

Azt várom most a baloldal álértelmiségeitől, akik védték és mosdatták ezt a gyilkost, hogy kérjenek ők is bocsánatot– fűzte hozzá.

Az olasz és a brazil baloldali média szintén partner volt a terrorista mosdatásában. Jair Bolsonaro államfő szerint Battisti kiadatása azt jelzi, hogy elnöksége alatt Brazília nem lesz a bűnözők paradicsoma.