Merkel és May olyan brexitet akar, ahol van megállapodás

MERKEL, Angela; MAY, Theresa
Berlin, 2018. február 16. Angela Merkel német kancellár (j) és Theresa May brit miniszterelnök sajtótájékoztatót tart a berlini kancellárián 2018. február 16-án. (MTI/EPA/Markus Heine)
Vágólapra másolva!
Theresa May brit kormányfő és Angela Merkel német kancellár egyetért abban, hogy Nagy-Britanniának megállapodás alapján kell kilépnie az Európai Unióból, nem pedig megállapodás nélkül.
Vágólapra másolva!

A londoni miniszterelnöki hivatal az után adott ki közleményt, hogy a két vezető Berlinben megbeszélést tartott.

Theresa May Angela Merkel támogatását kérte ahhoz, hogy a brexit határidejét kitolják június 30-ig.

Ezzel kapcsolatban Steffen Seibert német kormányszóvivő azt mondta, hogy a halasztásról a 27 maradó tagállamnak egyhangúlag kell döntenie. A kilépés aktuális dátuma április 12-e.

Angela Merkel német kancellár (j) és Theresa May brit miniszterelnök Forrás: MTI/EPA/Markus Heine

May ismertette Merkellel, hogy a brexit sikeres lebonyolítása érdekében milyen lépéseket tesz a kormánya, valamint napra kész tájékoztatást adott neki a helyzet állásáról, köztük az ellenzékkel folytatott tárgyalásairól is.

Az Európai Unió tagállamainak vezetői szerdán rendkívüli csúcstalálkozót tartanak a brexitről, aminek egyetlen napirendi pontja az Egyesült Királyság kiválási folyamata, a tagság megszűnési határidejének esetleges újbóli halasztása lesz.

A magyar kormány nem áll a megállapodás útjába

Takács Szabolcs miniszterelnökségi államtitkár azt mondta, Magyarország nem áll semmilyen konstruktív megállapodás útjába az Egyesült Királyság európai uniós kilépési határidejének esetleges újabb halasztása kapcsán, ha az esélyt ad a rendezett brit kiválásra.

Az államtitkár a tagállamok európai ügyekkel foglalkozó minisztereinek luxembourgi ülésén vett részt, amelynek fő napirendi pontja a szerdai rendkívüli Brexit-ügyi EU-csúcs előkészítése volt.

– mondta.

Takács Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós ügyekért felelős államtitkára Forrás: MTI/Európai Tanács/Enzo Zucchi

Szerinte a britek kilépése rendkívül negatív folyamat, ami miatt szegényebb lesz az EU is, de tiszteletben kell tartani a britek akaratát.

– mondta Takács Szabolcs.

Beszélt a májusi EP-választásról is, aminek tétje szerinte nem kisebb, mint hogy a brüsszeli bürokraták megmondhatják-e, hogyan kell jó európainak lenni, illetve a nemzetállamok megtarthatják-e a jogot, hogy dönthessenek a jövőjükről, megőrizhessék társadalmi berendezkedésüket, szuverenitásukat.

A Miniszterelnökség uniós ügyekért felelős államtitkára szerint

Magyarország abban érdekelt, hogy a következő EP bevándorlásellenes legyen,

mivel a kormány erős Európai Uniót szeretne létrehozni, amely erős nemzetállamokra épül, nem pedig a brüsszeli bürokrácia további terjeszkedésére.