A német Szövetségi Bűnügyi Hivatal (Bundeskriminalamt-BKA) által a napokban nyilvánosságra hozott statisztikai adatok alapján az előző évhez képest jelentősen nőtt Németországban a migránsok által elkövetett bűncselekmények száma és aránya is. Főleg a gyilkosságok és a nemi erőszakok tekintetében romlanak a statisztikák.

A BKA készített tanulmányt a Rendőrségi Statisztikai Hivatal (Polizeiliche Kriminalstatistik-PKS) által közzétett adatok alapján, „Bűnözés a migráció kontextusában" cím alatt. A tanulmányt a német Die Welt és az orosz Sputnik szemlézték.

Migránsok Németországban. A kép illusztrációForrás: AFP

Az adatok eléggé lesújtóak, és azt mutatják, hogy a migránsok által elkövetett bűncselekmények 2018-ban meredeken növekedtek 2017-hez képest.

A kutatás alapján Németországban a német állampolgárok sokkal nagyobb eséllyel válnak bűnöző migránsok áldozataivá, mint fordítva. Tavaly 102 ezer súlyos bűncselekményt követtek el a migránsok németek és más migránsok ellen, ez 7 százalékkal több, mint az előző évben. 

Ha csak a német állampolgárságú áldozatok arányát nézzük, akkor az emelkedés 19 százalékos. A legnagyobb mértékben a gyilkosságok száma növekedett, 2018-ban 230 németet gyilkoltak meg migránsok, míg 2017-ben csak feleennyit. 

A migránsok tavaly 3261 német ellen követtek el különböző szexuális jellegű bűncselekményeket, ez 21 százalékos növekedést jelent. A statisztika alapján egyértelmű, hogy a bűncselekményeknek áldozatul esett migránsok esetében az elkövetők túlnyomó többsége, 82 százaléka szintén migráns. 2018. decemberi adatok értelmében, Németországban 697 ezer olyan migráns él, aki kapott menekültstátust, azok száma pedig, akik benyújtották a menedékkérelmüket, de még nem bírálták el azt, 300 ezer fő. 

Nagyjából 700 ezer fő nem kapott menekültstátust,  de ennek ellenére mégsem sikerült őket kiutasítani, mert vagy eltűntek a hatóságok látóköréből, vagy meghiúsították a kiutasításukat az álcivil szervezetek.

A Németországban élő illegális migránsok száma 1,7 millió körül van.