Sem Donald Trump elnök kampánycsapatának munkatársai, sem egyetlen amerikai állampolgár nem játszott össze oroszokkal a 2016-os elnökválasztási kampány idején - jelentette be William Barr, az Egyesült Államok igazságügyi minisztere azon a sajtótájékoztatóján, amelyet a Mueller-jelentés nyilvánosságra hozatala előtt tartott. Barr hozzátette: nincs bizonyíték arra sem, hogy Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást. 

William Barr leszögezte a Robert Mueller vezette bizottság nem talált bizonyítékot sem összejátszásra, sem összeesküvésre az orosz kormányzattal vagy az Internet Research Agency (IRA) nevű orosz álhírgyárral.

Donald TrumpForrás: AFP/Jim Watson

A tárcavezető azt mondta: Moszkva valóban megpróbált beavatkozni az amerikai választási folyamatba, és a vizsgálóbizottság feltárt erre vonatkozó bizonyítékokat.

A miniszter ezt követően elmondta: a Mueller-bizottság arra sem talált még csak elégséges bizonyítékot sem, hogy Donald Trump akadályozta volna az igazságszolgáltatást.

A bizottság tíz esetet vizsgált meg, amikor szóba kerülhetett az igazságszolgáltatás akadályozásának kísérlete - tette hozzá.

William Barr közölte, hogy a jelentés szerkesztett változatát küldik át a kongresszusnak, és ezt a változatot hozzák nyilvánosságra is, de a szerkesztésben sem a Fehér Ház, sem más nem vett részt.

Hangsúlyozta azt is: bár az elnöknek erre kivételes joga lett volna, nem élt vele. Barr hozzáfűzte: erre vonatkozó kérés sem érkezett senkitől.

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztere tehát határozottan cáfolta a balliberális fake news média két fő hazugságát az amerikai elnökről, miszerint segítették volna 2016-os elnökválasztási kampányát az oroszok, illetve ennek eltitkolása érdekében Trump beavatkozott volna az igazságszolgáltatás működésébe. 

A legnagyobb mértékű átláthatóságra törekedtem - szögezte le Barr, és közölte: a nyilvánosságra hozott, és a kongresszusnak megküldött változat nem teljesen azonos, mert bizonyos információk - hírszerzési érdekeket szem előtt tartva - a minisztérium honlapján nyilvánosságra hozott változatban nem szerepelnek, de a kongresszus vezetői megkapják ezeket.

Donald Trump a sajtótájékoztató után Twitter-bejegyzést tett közzé. Nincs összejátszás, nincs az igazságszolgáltatás akadályozása, a játéknak vége - írta az elnök.

A Twitter-bejegyzéshez az elemzőket a Trónok harca című filmsorozatra emlékeztető fotót is bemásolt magáról.