Ferenc pápa: Mindenkinek el kell ítélnie a terrorcselekményeket

2019.04.22. 14:53

Ismételten elítélte a Srí Lanka-i robbantásos merényleteket Ferenc pápa a Szent Péter téren húsvéthétfőn délben mondott beszédében, amelyben kijelentette, hogy az embertelen terrorista támadások sohasem igazolhatók.

Ferenc pápa olasz nyelvű beszédében ismételten „lelki és atyai közelségét” fejezte ki Srí Lanka népének. Kijelentette, gondolatban közel van a szigetország katolikus egyházát vezető Malcolm Ranjith Patabendige Don bíboroshoz, valamint a terrorista támadások sújtotta Colombo város egyházmegyéjéhez. A pápa azt mondta, imádkozik a számtalan áldozatért és sebesültért.

Arra kérek mindenkit, ítélje el ezeket a terrorista támadásokat, amelyek embertelenek, és soha nem igazolhatók

– mondta Ferenc pápa, aki már húsvétvasárnapi beszédében is kegyetlen erőszaknak nevezte a Srí Lanka-i robbantásos merényleteket.

A húsvéthétfőn délben, a pápai lakosztály Szent Péter térre néző ablakából mondott beszédében a katolikus egyházfő arra emlékeztetett, hogy Krisztus feltámadásának örömhírét elsőként a nők vitték hírül, a félelmükben bezárkózott férfiak helyett.

Ferenc pápa hívőket áld meg a húsvétvasárnapi miséje után a vatikáni Szent Péter téren 2019. április 21-énForrás: MTI/EPA-ANSA/Giuseppe Lami

Ferenc pápa szerint a húsvét azt üzeni, hogy a remény fényének el kell oszlatnia a félelmet és a gyászt.

A pápa beszédét az ilyenkor szokásos Mennyek királynője-imádság (Regina coeli) követte, amely húsvéttól pünkösdig az Úrangyala-imádságot (Angelus) helyettesíti.

Ferenc pápa lezárta a húsvéti szertartásokat, amelyeket virágvasárnaptól több százezer hívő és turista követett a Vatikánban.

A pápa következő jelentős programja a május 5. és 7. közötti látogatás lesz Bulgáriában és Észak-Macedóniában.