V4NA: Állig felfegyverzett rendőrök várják a május 1-i tüntetőket Párizsban

Vágólapra másolva!
Soha nem látott mértékű rendőri készültség van a május 1-i tüntetések biztosítására Franciaországban. A tavaly május elsejei felvonulások, illetve a hónapok óta zajló sárgamellényes tüntetések során tapasztalt erőszakos túlkapások elkerülésére törekszik a francia rendőrség. Így akarják elejét venni az erőszak elburjánzásának, a rongálásoknak és a fosztogatásoknak. A készenléti rendőrök robotzsaru-öltözéknek is nevezett, megerősített intenzív ütésálló védőruházatot kapnak, számolt be erről a V4NA Nemzetközi Hírügynökség.
Vágólapra másolva!

A rendőri körlevélben kiadott utasítás szerint minden boltot és intézményt be kell zárni, mely a szakszervezetek által szervezett felvonulások útvonalain található. Emmanuel Macron köztársasági elnök is hangsúlyozottan felhívta a figyelmet a „black block"-nak keresztelt ultrák várható jelenlétére a május elsejei tüntetéseken. Velük szemben különösen határozott fellépést kért a rendvédelmi szervek részéről.

A belügyminiszter a ma délutáni sajtótájékoztatón elmondta, hogy ezúttal kemény eszközökhöz folyamodnak, hogy minimalizálják az erőszakos túlkapásokat a holnapi nap folyamán. Leginkább a párizsi összecsapásoktól tartanak, mert előzetes információk szerint mintegy 1000-1200 radikalizálódott egyén jelenlétére számítanak. Ezért holnap, a rend fenntartására soha nem látott mennyiségű, 7400 csendőr és rendőr kerül bevetésre csak Párizsban.

Eszköztáruk része lesz a „robotzsaru" öltözéknek titulált, megerősített intenzív ütésálló védőruházat, melyet holnap viselni fognak. Ezenkívül minden erőszakosan fellépő egyénnel szemben bevetik a lemoshatatlan jelölő festékeket, illetve drónok segítségével azonosítják és követik majd a randalírozókat. A gyorsmozgású motoros rendőröket pedig arra használják majd, hogy tetten érjék, és még a helyszínen elfogják a fosztogatókat.

Nem kímélik a tüntetőket a rendőrök

A Macron-kormány szociális és adópolitikája ellen tiltakozó sárgamellényesek már csaknem fél éve minden szombaton az utcára vonulnak,

velük szemben hírhedten kíméletlenek Macron rendőrei,

számtalan fotó megörökítette az elmúlt időszak rendőri brutalitásait.