Visszaélés, korrupció és botrányok: bemutatjuk a brüsszeli elit képviselőit

Manfred Weber, Guy Verhofstadt, Elmar Brok, Cecilia Wikström
Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben számos európai parlamenti képviselőről derült ki, hogy korrupció- és visszaélésgyanúba keveredett. Kezdve Guy Verhofstadttal, aki számos nagyvállalatban töltött be kulcsszerepet az EP-képviselősége mellett. Ezzel pedig jelentős vagyonra tett szert. Köztük van Manfred Weber, az Európai Néppárt csúcsjelöltje, aki trükkös eszközökkel, ravaszkodva, joghézagokat kihasználva zsebre vágott legalább 400 000 eurót, azaz hozzávetőleg 125 millió forintot. De a V4NA nemzetközi hírügynökség alapján beszámoltunk arról is, hogy: Cecilia Wikström, a svéd liberális párt képviselője, Magyarország hangos bírálója is súlyos adócsalási ügy részese volt. Elmar Brok német néppárti képviselő pedig saját választóit lopta meg.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben gyakorlatilag egy tucat európai parlamenti képviselőről derült ki, hogy milyen pitiáner módon próbálták átverni a választóikat, vagy éppen ki, milyen módon lobbizott eurómilliókért különféle cégeknek. Mostani gyűjtésünkben felidézzük a legnagyobb botrányokat.

Weber trükkje 400 ezer eurót hozott a konyhára

Nemrég derült ki, hogy az Európai Bizottság elnöki tisztét egyre haloványabb esélyekkel megszerezni próbáló Manfred Weber legutóbb Athénban programot hirdetve a korrupció elleni harc fontosságáról is beszélt. Mindeközben az elmúlt években trükkös eszközökkel, ravaszkodva, joghézagokat kihasználva zsebre vágott legalább 400 000 eurót, azaz hozzávetőleg 125 millió forintot - írta meg a V4NA nemzetközi hírügynökség.

Itt működik Manfred Weber "irodája" Forrás: Origo

Havi 4332 euró, azaz hozzávetőleg 1 millió 400 ezer forint. Minden egyes hónapban ennyit kapnak az Európai Parlament képviselői általános költségtérítésként, az iránymutatás szerint elsősorban egy hivatalos iroda fenntartására. Elszámolniuk nem kell, számlákat nem kérnek tőlük, Weber ebben a joghézagban látta meg a nagy lehetőséget.

Az ügyeskedő néppárti politikus a saját családi házát nevezte ki pártirodának, hogy ez az összeg is nála maradhasson.

Egy apró alsó-bajorországi falucskában, Wildenbergben áll a háza, amiben életvitelszerűen lakik. Ebben az épületben a földszinti részt keresztelte át irodának, nyilvánvalóan azért, hogy így saját maga tarthassa meg azt a pénzt is, amit irodabérletre kellene fordítania. 2004-től 15 év, azaz 180 hónap alatt - ha csak a 4332 euró felét számítjuk megspórolt bérleti költségként - száznyolcvanszor 2150 eurót, forintra átszámítva közel 125 milliót sikerült zsebre vágnia.

A tolmácsköltséget is megspórolta Weber

Az EPP-csúcsjelöltjéről az is kiderült, a profi tolmácsok költségét is megspórolta. A közelmúltban létrehozott választási honlapján (manfredweber.eu) az Európai Unió összes nyelvére lefordították a propagandaszövegeket, de hogy spóroljanak néhány ezer eurót, valamiféle primitív fordítóprogramot használtak. Például már a nyitóoldalon így sikerült a magyar fordítás:

Elég furcsa trükköket mutat be Manfred Weber Forrás: Origo

És ha valaki azt hinné, hogy csak a magyarokat nem tiszteli Manfred Weber, az téved, mert hasonló hibákat lehet találni más nyelveken is. A V4NA közöl néhány szlovák példát is. A V4NA által megkérdezett szakértő tízezer euróra (nagyjából 3,2 millió forint) becsülte a honlapon lévő szövegek lefordításának költségét.

60 ezer euró évente egy gyanús cégtől

A botrányok persze nemcsak Webert érték el, hanem Guy Verhofstadtot is, aki az európai liberálisok vezére. Soros György egyik legfőbb szövetségese a görög adósságprogram vitájában egy energetikai cég és egy nyugdíjpénztár érdekében zsarolta a görög miniszterelnököt. Verhofstadt tagja volt egy offshore cég igazgatóságának, és több más cégnek is dolgozott – valószínűleg még dolgozik is. A megdöbbentően felületes brüsszeli jövedelembevallások miatt pénzügyi helyzete teljesen átláthatatlan, de az biztos, hogy az elmúlt ciklusban eurómilliókat keresett.

Verhofstadtról egészen megdöbbentő dolgok derültek ki.

A volt belga miniszterelnök, jelenlegi liberális frakcióvezető 2010 és 2016 között egy offshore céget is működtető cégcsoport, az Exmar-csoport igazgatóságában ült, és mindezért évi 60 ezer eurót (nagyjából 20 millió forintot) kapott.

Minderre akkor derült fény, amikor napvilágra kerültek az úgynevezett Paradise-iratok. A 13,4 millió dokumentumot tartalmazó adatbázis 2017. november 5-én jelent meg. A Paradise-iratokat a német Süddeutsche Zeitung napilapnak szivárogtatták ki, majd egy nemzetközi újságíró-közösség dolgozta fel.

Guy Verhofstadt, Soros György legfőbb szövetségese egészen addig beszél a korrupció ellen, amíg nem saját magáról van szó FORRÁS: AFP/EMMANUEL DUNAND

Csak egy vérlázító magyarázatra futotta

A Paradise-iratok a szingapúri Asiaciti Trust vagyonkezelő társaságról és a bermudai Appleby ügyvédi irodáról, továbbá 19 adóparadicsom cégnyilvántartásáról tartalmaznak adatokat, benne gazdag vállalkozók, politikusok, sportolók offshore ügyeivel. Az offshore vállalatok mögé rejtett gazdasági tevékenység önmagában nem illegális, de gyakran az adóelkerülést vagy a pénzmosást szolgálja.

A Paradise-iratokból derült ki, hogy az Exmar-csoporton belül működött egy bermudai cég is, nagyon limitált tevékenységgel.

Verhofstadtnak igazgatósági tagként tudnia kellett a cégcsoport offshore tevékenységeiről is.

Amikor a botrány kirobbant, akkor Verhofstadt szóvivője egy gyenge, kabaréba illő szánalmas magyarázattal állt elő: mivel az Exmar a tengerpart melletti olajszállítással is foglalkozik, ezért köthették össze az offshore szót a céggel (az offshore szó szerinti jelentése: parton túli).

Verhofstadt jövedelmi viszonyai teljesen átláthatatlanok FORRÁS: AFP/BENOIT DOPPAGNE

Oligarchák hálójában

A liberális politikus azonban nemcsak különféle cégekkel, hanem oligarchákkal is kapcsolatot tart, sőt, lobbizik is nekik. Ezek közül az egyik a belga Boël család. Verhofstadt különösen Nicolas Boëllel áll szoros kapcsolatban. Az oligarcha birtokolja a Sofina holdingot, amelynek az érdekeltségébe tartozik a GDF Suez is.

A GDF Suez még 2014-ben akarta megszerezni a görögországi Thesszaloniki vízművét. 2015 júliusában Verhofstadt már az Európai Parlamentben követelte Aléxisz Ciprasz görög miniszterelnöktől a privatizációs csomagot. A liberális politikus ezzel a GDF Suez pozícióit erősítette.

Az értékesítés előtt egy népszavazást is tartottak a városban.

A voksoláson 200 ezren mondtak nemet a privatizációra, azonban, mivel Brüsszelt általában nem érdekli, hogy mit akarnak az emberek, beleírta a Görögországgal kötött hitelmegállapodásba, hogy a vízművet el kell adni.

Verhofstadt ugyanekkor az APG nyugdíjalap igazgatóságának is tagja volt, a Cipraszt és Görögországot támadó beszéde után fél év alatt három görög miniszter is találkozott az APG vezetőivel.

Eurómilliókat kapott Verhofstadt

Verhofstadt saját bevallása szerint a képviselői fizetésén túl még három vállalattól (Sofina, Exmar, APG) és az EIPA (European Institute of Public Administration) nevezetű intézettől tett szert jövedelemre.

Bár az Európai Parlament szóban mindig érzékeny az átláthatóságra,

az európai parlamenti jövedelemnyilatkozatokban nem kell pontos összegeket feltüntetni, ezért csak megbecsülni lehet, hogy mennyi Verhofstadt teljes jövedelme.

A liberális politikus egy 2016-os cikk szerint képviselői fizetése mellett – amely évi 96 ezer euró – évente 144 ezer eurót kap egyéb forrásokból. Így összesen 240 ezer eurót kaphatott három évvel ezelőtt (ez nagyjából 55 millió forint).

Ugyanakkor az EP-képviselők mellékállásait vizsgáló jelentés szerint csak

a Sofina alapkezelő cég igazgatóságában betöltött szerepéért 2014 júniusa óta 920 614 – 1 425 000 eurót vett fel, ami évi 230 ezer – 356 ezer eurós (74 millió – 115 millió forintos) jövedelmet jelent (összesen 300-450 millió forint).

Mindezek mellett alkalmi jövedelmei is voltak, például a Calya tanácsadó cégtől.

Guy Verhofstadt kinyitná Európa határait az illegális migránsok milliói előtt FORRÁS: AFP/FREDERICK FLORIN

Multinacionális vállalatok hálójában

Az ALDE pártcsaládot egyébként olyan multinacionális nagyvállalatok finanszírozták, mint a Monsanto, a Microsoft, a Google, az Uber, a Syngenta vagy a Walt Disney.

Az külön problémát jelent, hogy ezek közül egyes multik nem EU-s tagállamokban vannak bejegyezve, hanem például az Egyesült Államokban, Svájcban vagy különböző adóparadicsomokként működő szigeteken.

Ez azt jelenti, hogy nem európai uniós vállalatok és oligarchák beavatkoznak az EP-választásokba.

Az ALDE azóta sem adott magyarázatot a pártfinanszírozással kapcsolatos botrányra,

csupán azt közölte az európai liberálisok elnöke, Hans van Baalen holland EP-képviselő, hogy a jövőben nem fognak elfogadni támogatást magáncégektől.

Ő Mr. Bertelsmann

Csúnya botrányba keveredett az az Elmar Brok néppárti politikus is, aki – a DC Leaks tényfeltáró portál listája szerint – Soros György megbízható szövetségeseinek listáján is szerepel, már 39 éve tagja az Európai Parlamentnek, így rangidősnek számít az EP-képviselők közül.

Elmar Brok FORRÁS: PICTURE-ALLIANCE/AFP/WIKTOR DABKOWSKI

Brok – noha egy névleg kereszténydemokrata tömörülés tagja –

képviselősége mellett évekig a balliberális német médiaóriásnak, a Bertelsmann-nak dolgozott lobbistaként és tanácsadóként.

A Bertelsmann az RTL-csoport legnagyobb tulajdonosa, ahová a magyar RTL Klub is tartozik.

Bár sokan nem nézték jó szemmel, a politikus egészen nyugdíjas koráig megtartotta szerepét a médiacégben, ami

5000 eurót hozott neki havonta, a 8757 eurós képviselői fizetése mellé.

Hiába hívták „Mr. Bertelsmann-nak” a háta mögött képviselőtársai, Brok az EP külpolitikai bizottságnak elnöke volt 13 évig, és meghatározó szerepet töltött be a bizottságban alkotmányos kérdésekben, így Európa jövőjének alakításában is.

Brok a saját látogatóitól szedett pénzt Forrás: MTI/Mohai Balázs

Brok pénzt kért a saját látogatóitól

Elmar Brok legutóbbi korrupciós ügye idén, néhány héttel ezelőtt robbant ki.

A CDU veterán politikusa

pénzt kért a parlamenti látogatóitól, arra hivatkozva, hogy ebből fedezi a látogatások költségeit, ezeket azonban az EP költségvetése állja, Brok pedig onnan is felvette rá a pénzt.

Fejenként 150 eurót szedett be így négy csoportos látogatásból, 2016-ban és 2017-ben

összesen 18 000 eurót keresett.

Az európai parlamenti képviselőket meglátogató csoportoknak semmilyen körülmények között nem kellene fizetniük a képviselőnek, akivel találkoznak, és egyik képviselőnek sem kell előre kifizetnie ezeket a találkozókat.

Egy 2016. decemberi látogatás során például 47-en mentek Brokhoz az észak-rajna-vesztfáliai Paderbornból, a parlament ezért 8760 eurót fizetett ki, Brok díjából pedig további 6150 euró jött össze, tehát összesen közel 15 ezer euró.

A látogatás költsége azonban csak 8600 euró volt, ami 6300 eurós többletet jelentett Broknak.

Ahogy az a brüsszeli elit tagjai között szokás, azonnal elkezdődött a ködösítés és terelés: az EP szóvivője úgy nyilatkozott: nem lehet megállapítani, hogy Brok megszegte volna az EP szabályait, de a részletek ismerete nélkül nem mondhatnak semmit.

A CDU és az EPP pedig egész egyszerűen nem kommentálta Brok korrupciós ügyét.

Brok ennek ellenére belebukott a korrupciós botrányba. A CDU Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szervezete ugyanis megvétózta a jelölését. Az élete eddigi 73 évéből 39-et EP-képviselőként dolgozó, magát érinthetetlennek tartó Brok ezt sértődötten fogadta.

Adócsalás

Szintén írtunk arról, hogy visszahívta Cecilia Wikströmöt EP-listája éléről a svéd liberális párt, miután a politikusnő vállalhatatlan, a párt presztízsét súlyosan romboló botrányba keveredett. Az ügyet a svéd televízió robbantotta ki, de aztán a részleteket sajátos módon elhallgatták.

A Soros-lobbistaként nyilvántartott Wikström liberális európai parlamenti képviselőként egy kétmilliárdos adócsalással meggyanúsított cég igazgatótanácsában tevékenykedik hosszú évek óta.

Egész pontosan 70 ezer svéd koronával, vagyis mintegy 6200 euróval egészíti ki havi jövedelmét a liberális politikusnő két, adócsalásba keveredett cég vezető tisztviselőjeként. Ezzel nagyjából megduplázza havi képviselői járandóságát. A svéd állami televízió hozta nyilvánosságra, hogy a Liberálisok listavezetője, Cecilia Wikström két súlyos adócsalásba keveredett óriáscég igazgatótanácsának irányító tagja hosszú évek óta.

Cecilia Wikström két súlyos adócsalásba keveredett óriáscég igazgatótanácsának irányító tagja hosszú évek óta Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Dursun Aydemir

Amikor először fény derült arra, hogy a politikusnő nagyvállalatok fizetett lobbistájaként ül az Európai Parlamentben,

Cecilia Wikström azzal védekezett, hogy ez nem szabályellenes, és így is 100 százalékosan el tudja látni képviselői feladatait. „Nagy a munkabírásom"

- hangsúlyozta.

Elfelejtett bevallani

A politikus vezető tisztségviselőként évek óta a súlyos adócsalási ügyekbe keveredett Beijer Alma AB és az Elekts AB cégek irányítója és jól megfizetett lobbistája. A Beijer Alma AB először a Panama-iratok kiszivárgása után, 2016-ban került gyanúba. Anders Wall, a cég akkori vezetője és főrészvényese a Bahamákon és Svájcban hozott létre offshore vállalatokat, vagyis olyan cégeket, amelyek egyetlen célja az adóelkerülés volt.

Azonban már 2013-ban is gyanítani lehetett, hogy valami nincs rendben a cég körül, amikor határozat érkezett a svéd adóhatóságtól, ebből pedig kiderült, hogy Wall több mint egymillió korona értékű külföldi vagyoni eszközöket vallott be, ami után Svédországban adóznia kellett volna, de ezt nem tette meg.

Amikor arról faggatták, hogy ez miként történhetett meg, Wall hárította a kérdéseket, semmire nem volt hajlandó válaszolni, mondván: semmi nem indokolja, hogy nyilatkozzon az ügyben, valamint nincs is oka rá, hogy bárkinek beszéljen erről. A Panama-iratok 2016-os kiszivárgása után Wall azzal védekezett, hogy útlevelének adatait ellopták, az aláírásait – amelyek már 2013-ban is szerepeltek az offshore cégek dokumentumain – odahamisították.

Wikström annak ellenére lett a Beijer Alma igazgatója, hogy tudott a cég botrányairól Forrás: Picture-Alliance/AFP/usage worldwide/Wiktor Dabkowski

Cecilia Wikström 2018-ban lett a Beijer Alma AB igazgatója annak ellenére, hogy tudott a cég botrányairól. Wikström évek óta vezető tisztviselője a másik svéd cégóriásnak, az Elekta AB-nek is.

A közelmúltban a svéd adóhatóság 14 millió koronás adócsalással vádolta meg Laurent Leksellt, az Elekta AB tulajdonosát és az igazgatóság elnökét, Wikström közvetlen munkatársát.

Ez a cég is azzal trükközött, hogy leányvállalatokat hozott létre olyan országokban, ahol sokkal alacsonyabbak az adók, miközben valós tevékenységüket Svédországban folytatták.

127 ezer eurót kellett a politikusnak adnia

Szintén beszámoltunk arról, hogy a görög néppárti EP-képviselő, az Új Demokrácia képviselőcsoportjának elnöke, Manolis Kefalogiannis ellen is vizsgálat zajlik csalás miatt, ennek ellenére pártja elindítja az idei európai parlamenti választásokon. Az ügyet a képviselő korábbi asszisztense robbantotta ki, amikor elmondta, hogy fizetésének egy részét, összesen 127 000 eurót oda kellett adnia a politikusnak.