A brassói táblabíróság döntése értelmében a terrorizmus kísérlete miatt ártatlanul elítélt Szőcs Zoltán sem szabadulhat a feketehalmi börtönből, annak ellenére sem, hogy egy áprilisban kihirdetett törvénymódosítás során törölték a román büntető törvénykönyvből azt a cikkelyt, amelynek alapján elítélték.

Szőcs Zoltán kérését - hogy szüntessék meg a számára kiszabott öt év börtönbüntetés végrehajtását - pénteken tárgyalta első fokon a bíróság. A végzés a romániai bíróságok portálján jelent meg.

Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) erdélyi elnöke és Szőcs Zoltán, a HVIM kézdivásárhelyi elnöke, a két terrorizmussal vádolt, vizsgálati fogságban lévő fiatal mellett demonstrálók az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen az erdélyi Kézdivásárhelyen 2016. március 15-én.Forrás: MTI/Kátai Edit

Az ügy másik elítéltje, Beke István által benyújtott hasonló kérést május 8-án már elutasította a bíróság.

A két székelyföldi magyar férfit 2018 júliusában öt-öt év börtönbüntetésre ítélte terrorizmus igaztalan vádjával a román legfelsőbb bíróság, mert a lehallgatott beszélgetéseikből és a Beke István lakásán talált petárdákból a román hatóságok - hamisan - arra "következtettek", hogy házi készítésű pokolgépet akartak robbantani Kézdivásárhely főterén 2015-ben, a december elsejei román nemzeti ünnepre szervezett katonai parádén.

Rendkívüli semmítési kérésüket idén április 9-én elutasította a román legfelsőbb bíróság.Büntetésük letöltésének megszüntetésére azután nyílt jogi lehetőség, hogy a román parlament áprilisban módosította a büntetőt törvénykönyv (btk.) azon cikkelyeit, amelyek a bűncselekmény elkövetésének a kísérletére vonatkoznak, és az új megfogalmazás szerint immár nem minősül bűncselekménynek mindaz, ami alapján a két férfit elítélték.

Beke István kérésének múlt heti tárgyalása után a jelen lévő Fejér László Ödön, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szenátora az MTI-nek elmagyarázta, a törvénymódosítás, amelyre hivatkoztak, a terrorizmusra vonatkozó EU-s irányelvet ültette gyakorlatba, és az igazságügyi törvényeknek a román társadalmat megosztó törvénymódosításaitól függetlenül történt.

A magyar szenátor hozzátette: a bukaresti legfelsőbb bíróság nem vehette figyelembe a módosítást, amikor április 9-én a rendkívüli semmítési kérelmet bírálta el, mert az egy nappal később jelent meg a Hivatalos Közlönyben és vált hatályossá.

A Beke István és Szőcs Zoltán ügyében Brassóban kimondott ítéletek ellen lehet fellebbezni.

A fellebbezést a román legfelsőbb bíróság bírálja el. Ügyükben a legfelsőbb bírósági tárgyalás az utolsó romániai jogorvoslati lehetőség.

Az erdélyi magyar közvélemény politikai fogolyként tekint a két székelyföldi férfira.