V4NA: Több tízezren voltak Salviniék, Soros lapja mégis gyér tömegről írt

2019.05.20. 14:02

„A tömeg gyér volt, az eső szakadt, és a helyiek tüntetéseket szerveztek” – ezek a sorok a Politicóban, Soros György brüsszeli lapjában jelentek meg a szuverenista erők szombati EP-választási kampányzárójáról, vette észre a V4NA. A probléma csak annyi ezzel, hogy a valóságban Matteo Salvini olasz belügyminiszter felhívására több tízezer ember ment ki a milánói dóm előtti térre. A hazugság még a mainstream liberális médiának is sok volt, több, a szuverenista pártokkal egyébként nem szimpatizáló lap tudósítása is cáfolja a Politico állításait.

Ahogy beszámoltunk róla, „a népek és nemzetek Európáját” hirdette meg az EU-t eddig uraló elittel szemben Matteo Salvini, az olasz kormánypárt, a Liga vezetője szombaton Milánóban, az európai szuverenista erők közös EP-választási kampányzáróján. Az eseményen a Liga vezetője mellett olyan bevándorlásellenes politikusok szólaltak fel, mint Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés (RN) vezetője vagy Geert Wilders, a holland Szabadságpárt politikusa. A hír nem igazán nyerte el a tetszését a Politico nevű brüsszeli lapnak, akik ezért a szokásos módszerükkel próbálták meg kisebbíteni az esemény jelentőségét: a jelentéktelenítéssel. 

Nemzetközi fake news

A tömeg gyér volt, az eső szakadt, és a helyiek tüntetéseket szerveztek” – írták. A cikket ráadásul egy olyan fotóval manipulálták, amely a tömeg oldalát mutatja, és úgy láttatja a rendezvényt, mintha tényleg nagyon kevesen jelentek volna meg. Az igazság ezzel szemben az, hogy

több tízezer ember ment ki a gyűlés helyszínére.

A brüsszeli lap még a szombaton lemondott, Salviniékkel szövetséges Heinz-Christian Strache osztrák alkancellár ügyét is belekeverte a szuverenista erők hiteltelenítésébe.

Milánó, 2019. május 18. Geert Wilders, a holland Szabadság Párt vezetője (b), Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes és belügyminiszter, a Liga pártszövetség vezetője (k, balra), Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Összefogás vezetője (k, jobbra) az európai szuverenista pártok közös EP-választási kampányzáró rendezvényén Milánóban 2019. május 18-ánForrás: MTI/AP/Luca Bruno

A Politico tudósítása akkora fake newsra sikeredett, hogy ezt még más, a szuverenista pártokkal egyébként nem szimpatizáló lap sem merte megengedni magának. A holland De Telegraaf című lap több fotót is bemutatott az eseményről, amelyeken jól látszik, hogy a rossz idő ellenére is sokan megjelentek meghallgatni a bevándorlásellenes politikusok beszédeit. A liberális Euronews is így tudósított: „A Salvini-féle Liga párt több ezer szimpatizánsa jelent meg a téren, ahol zászlóikat lengetve hallgatták meg a bevándorlásellenesek beszédeit.”

KAPCSOLÓDÓ CIKK