Bomba robbant Lyon sétálóutcájában, sok a sérült

Lyoni robbantás helyszíne
Francia kommandósok átfésülik a lyoni robbantás helyszínét.
Vágólapra másolva!
Sokan megsérültek Lyon sétálóutcájában, miután bomba robbant. 
Vágólapra másolva!

Késő délután Lyon sétálóutcájában bomba robbant, valószínűleg egy bőröndbe tették a bombát. Legalább nyolcan megsérültek az első hírek szerint. Macron elnök éppen egy youtubernek adott interjút - bevallottan a kiábrándult fiatalok megszólítása érdekében -, közben értesült a robbanásról. Macron támadásnak nevezte azt, ami történt.

A bűnügyi rendőrség és a bombakeresők megszállták Lyon belvárosát. A robbanás a Victor Hugo utcához közel történt, azaz Lyon egyik legszebb részén.

A BFM hírtelevízió tíz sérültről tud este 7 óra körül, köztük egy 8 éves kislányról. A terrorelhárítók is a helyszínen vannak. A LCI hírtelevízió szerint egy embert keresnek, ő lehet a robbantó. A regionális újság szerint biciklivel érkezett a támadó, letett egy bőröndöt egy pékség elé, majd gyorsan eltűnt.

Francia kommandósok átfésülik a lyoni robbantás helyszínét. Forrás: AFP/Philippe Desmazes

Denis Broliquier kerületi polgármester azt mondta az LCI-nek, hogy egy biztos: bombát robbantottak, és az volt a robbantó célja, hogy sok ember megsérüljön.

Az EP-választások első számú esélyesének tartott nemzeti jobboldali párt, az RN elnöke, Marine Le Pen Twitter-üzenetében biztosította támogatásáról a sérülteket, és a történeteket terrortámadásnak nevezte.

A Le Figaro szerint 11 embert vittek kórházba a robbanás miatt. A bombát a pékség előtt hagyó férfi után hajtóvadászatot indított a rendőrség. A férfiról péntek este közzétettek egy felvételt is, amelyet egy biztonsági kamera rögzített. A képen egy biciklit toló férfi látható, aki sötét napszemüveget, hosszú ujjú fekete felsőt és világos rövidnadrágot visel, a száját pedig elfedte. A hatóságok lakossági felhívást tettek közzé, hogy szemtanúk jelentkezését várják.

A kerületi polgármester egyik munkatársa is tudja, hogy egy 30 év körüli férfit keresnek.

Az AFP információi szerint Édouard Philippe miniszterelnök lemondta utolsó EP-gyűlését a robbantás miatt.

Lezárt utcaszakaszt biztosítanak terrorelhárító kommandósok Lyon belvárosában. Forrás: MTI/AP/Sebastien Erome

Christopher Castaner belügyminiszter megérkezett Lyonba. A nyomozást a terrorelhárítók irányítják. Azaz,

több jel arra utal, hogy terrortámadás volt.

Ezt egyébként a rendőrség pillanatnyilag nem erősítette meg.

A BFM TV legújabb, este nyolc órai információja szerint 13-an sérültek meg.

Este fél 10-kor a hírtelevíziók információ szerint összesen 7 ember volt kórházban, azaz, a többieket hazaengedték.