II. Erzsébet angol királynő, Donald Trump amerikai elnök és sok más külföldi vezető részvételével nagyszabású rendezvényen emlékeztek meg szerdán a dél-angliai Portsmouth kikötővárosában a nyugati szövetségesek normandiai partraszállásának 75. évfordulójáról (D-Day).

Az eseményen 15 ország vezetői voltak jelen, köztük Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök, Andrej Babis cseh kormányfő és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Az első sorban Emmanuel Macron francia államfő, Theresa May brit kormányfő, Károly walesi herceg, brit trónörökös, II. Erzsébet brit királynő, Donald Trump amerikai elnök és felesége, Melania Trump, valamint Prokopisz Pavlopulosz görög államfő, mögöttük balról Andrej Babis cseh miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a normandiai partraszállás hetvenötödik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a dél-angliai Portsmouth kikötővárosban 2019. június 5-én.Forrás: MTI/AP/Matt Dunham

A Downing Street szóvivője hangsúlyozta, hogy a hivatalos csúcstalálkozóktól eltekintve a 2012-es londoni olimpia óta nem gyűlt össze ennyi külföldi vezető Nagy-Britanniában.

Donald Trump hétfőn érkezett háromnapos állami látogatásra, vagyis hivatalosan II. Erzsébet királynő vendégeként Londonba. Látogatását úgy időzítették, hogy részt vehessen az évfordulós rendezvényen.

A csaknem egész napos rendezvénysorozaton jelen volt háromszáznál is több veterán, aki részt vett az 1944. június 6-án (D-Day) kezdődött normandiai (Franciaország) hadműveletben.

Megemlékező beszédében II. Erzsébet királynő kijelentette: a 75 évvel ezelőtti partraszállás sikerétől az egész világ sorsa függött."A katonák közül sokan nem térek vissza, és az elesettek hősiességét, bátorságát, áldozathozatalát a világ soha nem fogja elfeledni" - hangsúlyozta a brit uralkodó.

Az első hullámban partraszálló 156 ezer szövetséges katona közül a konszenzusos történeti adatok szerint 4400 halt meg a normandiai invázió első napján.II. Erzsébet királynő szerint az egész ország, sőt az egész szabad világ köszönettel tartozik az Európa felszabadítására indult katonáknak, akik közül sokan Portsmouth kikötőjéből hajóztak ki a normandiai partok felé.

A 93 esztendős uralkodó kijelentette: már a 60. évfordulón is sokan úgy vélték, hogy az volt az utolsó ilyen esemény, de a háborús nemzedék, az én nemzedékem erős.A szerdai megemlékezésre meghívott veteránok mindegyike szintén elmúlt már 90 éves.

A megemlékező ceremónia után ők Portsmouth-ból egy külön erre a célra bérelt hajóval a ismét átkeltek Normandiába, ugyanazon az útvonalon, amelyen 75 éve elindultak.

A BBC szerint Donald Trump ünnepi beszédében megismételte Franklin D. Roosevelt akkori amerikai elnöknek a rádióüzenetét, amelyet a D-Day előtti napon intézett a nemzethez.

Donald Trump amerikai elnök díszbeszédet mond Franklin D. Roosevelt egykori amerikai elnök óriásportréja mellett a normandiai partraszállás hetvenötödik évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen a dél-angliai Portsmouth kikötővárosban 2019. június 5-én.Forrás: MTI/AP/Alex Brandon

Roosevelt rádióbeszédében a nyugati kultúra, a kereszténység és a köztársasági eszme megvédésére szólított fel, majd külön kihangsúlyozta, hogy meg kell menteni a civilizációt a náci barbárságtól. Üzenetét az Istenhez való könyörgéssel zárta.

Az évforduló alkalmából az angliai emlékrendezvényen képviselt 16 ország vezetői közös proklamációt tettek közzé arról, hogy a háború borzalmainak soha nem szabad megismétlődniük, és a nemzetközi feszültségeket az országok közötti együttműködéssel, békés eszközökkel kell feloldani.

Csoportkép a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés résztvevőiról a dél-angliai Portsmouth kikötővárosban 2019. június 5-én.Forrás: MTI/EPA/The Times/Pool/Jack Hill

Az amerikai elnök nagy-britanniai állami látogatása a szerdai megemlékező ceremóniával véget ért.

Donald Trump aznap délután az írországi Doonbegbe ment, ahol találkozott Leo Varadkar ír kormányfővel.

Az amerikai államfő és az ír miniszterelnök a gazdasági-kereskedelmi együttműködés kérdéseiről, a brexitről, illetve a katonai kooperáció erősítéséről folytattak megbeszélést.

Trump csütörtök délelőtt a franciaországi Colleville-sur-Mer településen, a helyi amerikai katonai temetőben vesz részt a normandiai partraszállás 75. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen, Emmanuel Macron francia elnök és Theresa May brit miniszterelnök társaságában.