Elismerte a Boeing elnöke, hogy hibáztak a 737 MAX típusú gépekkel

2019.06.16. 21:12

Elismerte a Boeing-vállalat felelősségét Denis Muilenburg, a vállalat elnök-vezérigazgatója abban a két repülőszerencsétlenségben, amelyben összesen 346-an vesztették életüket. A repülőgépeken szoftverhiba miatt a pilótafülkék riasztóberendezése nem működött. 

A Boeing amerikai repülőgépgyártó óriásvállalat vezetője vasárnap elismerte, hogy  cége hibát követett el a 737 MAX típusú gépekkel kapcsolatban,  és időbe telik a bizalom visszaszerzése két személyszállító gépük lezuhanása után.

Denis Muilenburg, a vállalat elnök-vezérigazgatója erről Párizsban beszélt újságírók előtt. Mint mondta, a cég kapcsolattartása a légügyi szabályozással, a vásárlókkal és a közönséggel "nem volt következetes, és ez elfogadhatatlan".

Az amerikai légügyi hatóság azért hibáztatja a vállalatot, mert több mint egy évig elhallgatta előtte, hogy a típus gépeiben a pilótafülke riasztóberendezése nem működik, mégpedig szoftverhiba miatt.

Az Ethiopian Airlines etióp légitársaság egyik Boeing 737-es gépe az addisz-abebai Bole Nemzetközi Repülőtéren 2019. március 10-énForrás: MTI/EPA/Str

A 737 MAX gépeket átmenetileg kivonták a forgalomból az után, hogy március 10-én a felszállás után szinte azonnal lezuhant az etióp légitársaság Boeing-gépe, és öt hónappal korábban balesetet szenvedett az indonéziai Lion Air szintén Boeing 737 MAX gépe. A két katasztrófában 346 ember vesztette életét. Muilenburg abban bízik, hogy a szoftver májusban befejezett felújítása után, még ebben az évben visszakerülhet a típus a forgalomba.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK