Csíkszeredában szervez tiltakozó megmozdulást az EMNP Úzvölgy miatt

2019.06.17. 16:58

Az úzvölgyi katonatemető államosításának leállítását, a sírkert eredeti állapotának helyreállítását és Hargita megye prefektusának lemondását, vagy leváltását követeli az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) azon a tüntetésen, amelyet kedd délutánra hirdetett meg Csíkszeredába, a Hargita megyei prefektusi hivatal épülete elé.

Csomortányi István pártelnök nagyváradi sajtóértekezletén kifejtette: az EMNP azért szervez tiltakozó megmozdulást, mert a magyar közösség ellen előre kitervelt támadásnak tekinti az úzvölgyi katonatemetőben történteket.

A párt továbbá június 25-én az EMNP Nagyváradon szervez imaláncot, amelyen azért demonstrálnak, hogy a magyar közösség régi követelésének eleget téve a helyi hatóságok engedélyezzék a várost alapító Szent László király lovasszobrának felállítását Nagyvárad főterén.

Ahogy az Origo arról már több alkalommal is beszámolt, a moldvai, Bákó megyei Dormánfalva önkormányzata önkényesen román parcellát alakított ki a székelyföldi, Hargita megyei Csíkszentmárton kezelésében lévő úzvölgyi magyar katonai sírkertben.

Csendőrökkel dulakodnak román résztvevők, akik erőszakkal benyomult az úzvölgyi katonatemetőbe, ahol ortodox szertartás keretében felszentelték törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-ánForrás: MTI/Veres Nándor

Június 6-án pedig több ezer román szélsőséges erőszakkal nyomult be a temetőbe, hogy részt vegyen annak román ortodox felszentelésén, miután a székelyföldi magyarok élőlánccal próbálták megakadályozni azt.