Olaszország és az Egyesült Államok soha nem állt ilyen közel egymáshoz, mint most - állapította meg hétfőn Washingtonban Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője, miután tanácskozott Mike Pompeo külügyminiszterrel és Mike Pence alelnökkel.

A hosszú távú védelmi és gazdasági kapcsolatok fenntartását mind Róma, mind Washington fontos értéknek tartja - derül ki az amerikai külügyminisztérium közleményéből, amely beszámolt a külügyminiszterrel folytatott találkozóról. Eszerint Salvini a két országnak a NATO és a G7 keretében folytatandó hosszú távú együttműködése számos területéről tanácskozott Pompeóval. A külügyminisztérium közlése szerint az olasz vendég a megbeszélés során felhívta a figyelmet az Oroszország és Irán magatartása miatti biztonsági kockázatokra, valamint az olasz-amerikai védelmi együttműködés fontosságára. 

Matteo Salvini és Mike PompeoForrás: AFP/Nicholas Kamm

Van alternatíva

A francia német "túlzott hatalom" évei után talán Washingtonban is megértették, hogy van alternatíva Párizzsal és Berlinnel szemben - mondta az olasz miniszterelnök-helyettes, aki szerint Olaszország ki fog törni a "ketrecből", nem fogja beérni a Brüsszel által eléje szórt morzsákkal. "Ha hagyják, hogy magunk alakítsuk Olaszországot, semmitől és senkitől sem félünk" - mondta. Hozzáfűzte: Róma számít Brüsszel "jóérzésére" és Washington támogatására.