Salvini: Olaszország és az Egyesült Államok soha nem állt ilyen közel egymáshoz

Horizontal US Secretary of State Mike Pompeo (R) greets Italian Interior Minister Matteo Salvini prior to talks at the State Department in Washington, DC, on June 17, 2019. (Photo by NICHOLAS KAMM / AFP)
Matteo Salvini és Mike Pompeo
Vágólapra másolva!
Olaszország és az Egyesült Államok soha nem állt ilyen közel egymáshoz, mint most - állapította meg hétfőn Washingtonban Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, a Liga kormánypárt vezetője, miután tanácskozott Mike Pompeo külügyminiszterrel és Mike Pence alelnökkel.
Vágólapra másolva!

A hosszú távú védelmi és gazdasági kapcsolatok fenntartását mind Róma, mind Washington fontos értéknek tartja - derül ki az amerikai külügyminisztérium közleményéből, amely beszámolt a külügyminiszterrel folytatott találkozóról. Eszerint Salvini a két országnak a NATO és a G7 keretében folytatandó hosszú távú együttműködése számos területéről tanácskozott Pompeóval. A külügyminisztérium közlése szerint az olasz vendég a megbeszélés során felhívta a figyelmet az Oroszország és Irán magatartása miatti biztonsági kockázatokra, valamint az olasz-amerikai védelmi együttműködés fontosságára.

Matteo Salvini és Mike Pompeo Forrás: AFP/Nicholas Kamm

Van alternatíva

A francia német "túlzott hatalom" évei után talán Washingtonban is megértették, hogy van alternatíva Párizzsal és Berlinnel szemben - mondta az olasz miniszterelnök-helyettes, aki szerint

Olaszország ki fog törni a "ketrecből", nem fogja beérni a Brüsszel által eléje szórt morzsákkal.

"Ha hagyják, hogy magunk alakítsuk Olaszországot, semmitől és senkitől sem félünk" - mondta. Hozzáfűzte: Róma számít Brüsszel "jóérzésére" és Washington támogatására.