A szakadárok készek átadni négy ukrán foglyot Medvedcsuknak

Vágólapra másolva!
Viktor Medvedcsuk ukrán politikus csütörtökön Minszkben Denisz Pusilin és Leonyid Paszicsnik kelet-ukrajnai szakadár vezetőkkel tárgyalt, akiktől azt az ígéretet kapta, hogy pénteken átadnak Kijevnek négy ukrán foglyot.
Vágólapra másolva!

A 112.ua hírportál szerint Medvedcsuk saját kezdeményezésre tárgyalt Minszkben.

Pusilin az Ukrajinszka Pravda hírportál szerint kifejezte reményét, hogy

a négy ukrán szabadon bocsátását egy "mindenkit mindenkire" elv szerinti fogolycsere követi.

Medvedcsuk párttársa, Vadim Rabinovics, az Ellenzéki Platform - Életért párt társelnöke a Facebook-oldalán kommentár nélkül nyilvánosságra hozta azoknak az ukrán foglyoknak a nevét és adatait, akiket a szakadárok ígéretük szerint másnap elengednek.

Ukrajnában szűk egy hónap múlva, július 21-én tartják a parlamenti választást, amelyen Medvedcsuk is indul jelöltként.

Pártja a felmérések szerint második helyen áll a Volodimir Zelenszkij elnök mögötti

Nép Szolgája (Szluha Narodu) párttól jelentősen lemaradva, jelenleg megközelítőleg 12 százalékos támogatottsággal, míg előbbi több mint 45 százalékon.

A Donyec-medencei válság rendezése (beleértve az Oroszországban, illetve orosz megszállás alatti területeken fogva tartott ukránok kiszabadítását) egyik központi kérdése a jelenleg zajló választási kampánynak.

Legutóbb 2017 decemberében volt nagyszabású fogolycsere Kijev és a kelet-ukrajnai szakadárok között, akkor a Donyec-medencei szakadár területeken fogva tartottak közül 73-an nyerték vissza a szabadságukat, cserébe értük 233 szakadárt adtak át az ukrán hatóságok.