Megérkeztek Törökországba az orosz légvédelmi rendszer első alkatrészei

Vágólapra másolva!
A török védelmi minisztérium közlése szerint megérkeztek az Ankara külterületén fekvő Mürted légitámaszpontra annak a nagy hatótávolságú, orosz Sz-400-as légvédelmi rendszernek az első alkatrészei, amelynek beszerzése miatt az elmúlt hónapokban a török-amerikai viszony egyre feszültebb vált.
Vágólapra másolva!

A török államfői hivatal védelmi ipari igazgatósága a minisztériumi nyilatkozathoz hozzátette: a további alkatrészek leszállítása az elkövetkező napokban folytatódik. Egyúttal jelezték: a rendszer a telepítést követően az illetékes szervek által meghatározott módon lép használatba.

Az NTV török hírtelevízió múlt héten azt jelentette:

Az értesülést később Ibrahim Kalin török elnöki szóvivő cáfolta. Leszögezte:

aktivált állapotban használják majd a rendszert.

Az orosz rakétaelhárító ütegek ügye miatt az Egyesült Államok a közelmúltban ultimátumot intézett Törökországhoz.

Patrick Shanahan korábbi megbízott amerikai védelmi miniszter Hulusi Akar török védelmi miniszternek címzett levelében

A Pentagon azt is kilátásba helyezte, hogy Washington felbontja az amerikai gyártmányú F-35-ösök eladására vonatkozó török-amerikai megállapodást, továbbá véget vet a török cégek részvételének a vadászbombázók fejlesztésében.

A kérdés június végén a legmagasabb szinten is napirendre került a két fél között, amikor Donald Trump amerikai elnök Recep Tayyip Erdogan török elnökkel találkozott a világ 19 legnagyobb gazdaságát, valamint az Európai Uniót összefogó G20 csoport oszakai csúcstalálkozóján.

Trump ismét kifogásolta, hogy Törökország tántoríthatatlan az orosz Sz-400-asok megvásárlásának ügyében.

Erdogan azt hangsúlyozta, hogy Törökország számára elsődleges fontosságú a légvédelmi rendszer, és leszögezte, hogy nem gondolja meg magát.

A török elnök ugyanakkor nemrégiben kizártnak tartotta azt a lehetőségét, hogy az Egyesült Államok szankciókat vet ki Ankara ellen, miután jó kapcsolatot ápol Trumppal, Törökország pedig nagyon szolidáris tagja a NATO-nak.

Erdogan beszámolója szerint

Ennek ellenére Morgan Ortagus amerikai külügyi szóvivő kedden leszögezte, hogy az Egyesült Államok hozzáállása nem változott a kérdéshez.

Kijelentette: amennyiben Ankara folytatja a török-orosz megállapodás végrehajtását, akkor "nagyon negatív" következményekkel kell szembenéznie, beleértve az F-35-ös programban való részvételét is.

Hami Aksoy török külügyi szóvivő szerdán

arra szólította fel Washingtont, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek a diplomáciát és a párbeszédet nélkülözve kárt okoznak a kapcsolatokban.

A 400 kilométeres hatótávolságú Sz-400-as rakétarendszer beszerzéséről szóló török-orosz egyezményt 2017. április 11-én írták alá.

Ankara négy légelhárító egység beszerzését határozta el, 2,5 milliárd dollárért. Törökország a foglalót már kifizette, és elköltötte a rakétarendszer vásárlására kapott hitelt is.