Elfogták a gyújtogatót, aki többhektárnyi erdőt égetett fel Portugáliában

2019.07.21. 18:45

A portugál rendőrség őrizetbe vett vasárnap egy 55 éves férfit, akit azzal vádolnak, hogy felgyújtotta a Castelo Branco környéki erdőt. Azért kezdtek el nyomozni a tűzesetek ügyében, mert a hatóságok furcsának találták, hogy több helyen, szinte egyszerre egy időben pattantak ki a lángok.

A rendőrség szűkszavú közleménye szerint a gyanúsított tüzet rakott a fenyőerdőben, és csak a helyi tűzoltók gyors közbelépésének köszönhető, hogy a tűzvész nem öltött nagyobb méreteket. A gyanúsított cselekedetével emberéleteket, otthonokat és erdős területeket tett ki veszélynek - áll a rendőrségi közleményben.

Röviddel a közlemény megjelenése előtt Eduardo Cabrita belügyminiszter azt közölte, hogy a hatóságok nyomozást indítottak, mert furcsának találták, hogy egyszerre több helyen, ugyanabban a térségben és nagyjából egy időben, helyi idő szerint 14.30 és 15.30 között lobbant lángra az erdő.

Az oltásban több mint ezer tűzoltó vesz részt, hét tűzoltó és egy civil megsérült a feladat soránForrás: MTI/EPA/LUSA/Paulo Novais

Szombat délután keletkezett három tűzgóc a fővárostól 225 kilométerre északkeletre fekvő Castelo Branco közelében. Vasárnap délutánra a három közül két helyen a tűzoltóknak sikerült megfékezniük lángokat, de a harmadikon - Vila de Rei közelében - egyelőre csak a lángoló terület hatvan százalékát tudták eloltani. Az erdőtűz délnyugat felé, Santarém irányában terjed. Egy falut részben ki kellett üríteni.

A rendőrség legfrissebb tájékoztatása szerint a lángok oltásában 1275 több tűzoltó, 381 tűzoltóautó és tizennégy helikopter vesz részt. Nehezíti a dolgukat az erős szél és a harmincöt fokos meleg. A katonák lánctalpas járműveikkel tisztítják meg az utakat a tűzoltókocsik előtt, és mobilkonyhákat létesítettek, hogy ellássák élelemmel a bajba jutottakat.

Az erős szél és a szárazság miatt gyorsan terjednek délnyugat feléForrás: MTI/EPA/LUSA/Paulo Novais

Az erdőtűzben 12 civil és nyolc tűzoltó megsérült, egyikük állapota válságos, őt súlyos égési sérülésekkel szállították helikopterrel egy lisszaboni kórházba.

Hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy 2017 júniusában a mostani tűzvész keletkezésének helyétől mindössze húsz kilométerre, Pedrogao Grande közelében is súlyos erdőtűz pusztított, amelyben 64 ember halt meg és több mint 250-en megsérültek.