32 éve történt Anglia egyik legbrutálisabb tömegmészárlása

Vágólapra másolva!
Nem tervezte hónapokon át, egyszerűen csak kiment az utcára egy augusztus délelőtt, és lövöldözni kezdett Michael Robert Ryan. Válogatás nélkül lőtt családanyákra és apákra, fiatalokra és idősekre. Megölte a szomszédját, aki segített neki felállítani a fegyverszekrényét, és annak a rendőrnek az apját, aki által megszerezte a fegyvertartási engedélyét. Ahogy a saját anyját is meggyilkolta a lángokban álló házuk előtt. A hungerfoldi mészárlásban 16 ember halt meg, és 15-en megsérültek. A végén a tömeggyilkos annyit mondott, hogy egy kis zűrzavart akart kelteni a városban, aztán nem sokkal később fejbe lőtte magát. 
Vágólapra másolva!

Michael Robert Ryan egy munkanélküli régiségkereskedő volt. A berkshire-i Hungerfold közelében született, 1960-ban. 25 éves volt, amikor az apja meghalt, így Ryan egyedül maradt az anyjával, testvére ugyanis nem volt.

A fiút anyja elkényeztette. Egyes források szerint beteges volt a kapcsolatuk.

Ryan agglegény volt, sosem született gyereke. Hogy pontosan mi motiválta később a tömeggyilkosságra, az sosem fog már kiderülni, ugyanis megölte az anyát is, az egyetlen olyan embert, aki jól ismerte. Azután pedig magával is végzett. A pszichiáterek szerint a férfi nemcsak pszichotikus, de skizofrén is volt. 1978-ban szerezte meg a fegyvertartási engedélyt, és 1986 decemberében vett két pisztolyt, majd 1987-ig újabbakat szerzett.

Engedélye volt puskákra, félautomata pisztolyra, karabélyra, és még egy igen ritka félautomata puskára is.

Aztán 1987. augusztus 19-én fogta az egyik pisztolyát és egy puskát, és kilépett az utcára.

null

null

Savernake Forest

Az első lövöldözés 11 kilométerre Hungerfordtól nyugatra, a Wiltshire-ben, Savernake Forestben, augusztus 19-én délután 12:30-kor történt. A 35 éves Susan Godfrey 4 éves lányával és 2 éves fiával érkezett egy családi piknikre. Miközben békésen ettek, Ryan a kezében feltartott fegyverrel odament hozzájuk. Arra kényszerítette az anyát, hogy rakja be a gyerekeket a kocsiba.

Ezután a bokrok közé lökte a nőt, és belelőtte a teljes tárat.

A két gyerek egy nyugdíjashoz futott segítségért, aki azonnal kihívta a rendőröket. De eközben a férfi folytatta a mészárlást.

Az A4-es benzinkút

Az erdőből kocsijával a legközelebbi benzinkútig hajtott, 5 kilométerre a várostól. Tankolt, majd rálőtt a női pénztárosra, de elvétette a célt. A nő elmenekült, Ryan pedig belépett a boltba, és újra tüzet nyitott, de akkor már egy puskával. A tár kiesett a fegyverből, és Ryan otthagyta a benzinkutat, majd Hungerfold felé indult. Eközben a lövöldözés szemtanúja kihívta a rendőröket.

South View és Fairview Road

Ryant 12:45 körül látták a South View-i otthonában. Berakta az autójába a többi fegyverét, és el akart hajtani, de az autó nem indult el. Dühében négyszer belelőtt a kocsiba, és a szomszédok látták, amint idegesen mászkál a ház és a kocsi között. Aztán bement a házba, és lelőtte a család kutyáját, majd benzinnel locsolta le a házat, amit be is gyújtott. A tűz átterjedt három szomszédos házra is. Közben kivett a csomagtartóból három fegyvert, és lelőtte két szomszédját, akik a hátsó kertjükben voltak.

Roland Masont hat lövéssel, Sheila Masont pedig egy fejlövéssel ölte meg.

Ezután gyalog indult el a városba, útközben súlyosan megsebesítve Marjorie Jacksont, aki a nappalija ablakából nézte Ryant, és a 14 éves Lisa Mildenhallt, aki a házuk előtt állt. A fiatal lány emlékezett, hogy

a férfi rámosolygott, mielőtt leguggolt és rálőtt.

A szomszédok azonnal ellátták a súlyosan sérült lányt, így élhette túl.
Eközben Ryan továbbindult, és találkozott egy kutyát sétáltató családdal. Amikor az 51 éves apa, Kenneth Celements észrevette, hogy Ryannél fegyver van, megadóan felemelte a kezeit, elterelve a támadó figyelmét. Amíg Ryan rá figyelt, a család többi tagja elrohant, biztonságban. Ryan azonban nem kegyelmezett az apának, és mellkason lőtte. A férfi azonnal meghalt.

Ryan visszafordult, és az éppen megérkező rendőrre támadt: négyszer találta el a mellkasán.

A rendőr a járőrautóval együtt nekihajtott egy telefonpóznának. Rádión szólt a kollégáinak, hogy meglőtték, aztán belehalt a sérüléseibe.

Michael Robert Ryan Forrás: Wikimedia

Miközben a rendőr haldoklott, Ryan már újabb áldozatokat szemelt ki magának. Linda Champenre és lányára, Alisonre fogta a fegyverét, akik egy autóban ültek. Ryan ugyan eltalálta a fiatal lány combját, és az anyja vállát, de a többi golyó a kocsit érte. Ekkor újra kellett töltenie a fegyvert, Linda Champen pedig ezalatt megfordult és elhajtott. Ryan George White kocsijára kezdett el tüzelni: fejbe lőtte a sofőrt, és súlyosan megsebesítette az autóban ülő Ivor Jacksont. White azonnal meghalt, Jackson pedig azt tetette, hogy halott, remélve, hogy Ryan nem lép közelebb az autójukhoz. Ezután a tömeggyilkos elindult végig a Fairview Roadon, ahol megölte a füvet nyíró Abdul Rahman Khant.

Majd megsebesítette azt a szomszédját, aki segített neki megépíteni a fegyverszekrényt.

Közben az utcába érkezett egy mentőautó is, amire szintén tüzet nyitott, megsebesítve az egyik ápolót. Több ember is kinézett az ajtóján, ablakán a lövöldözéseket hallva. Ryan őket sem kímélte. Ekkor ért haza autójával Ryan anyja, aki látta az égő házakat, a holttesteket és sebesülteket szanaszét az utcán, és a fiát, fegyverrel a kezében.

A férfi felé fordult, és először hasba, majd lábon lőtte az anyját. A nő összeesett, Ryan pedig még kétszer hátba lőtte az asszonyt, aki belehalt a súlyos sérülésekbe.

A tömeggyilkos még egy szomszédot meglőtt, aztán Hungerfold Common felé rohant. A rendőrség nem reagált időben az ámokfutó lövöldözésére: az evakuálási terv nem volt hatékony, és a rendőrségi helikoptert is csak egy órával a lövöldözések kezdete után indították. Egyetlen rendőrnek jutott eszébe, hogy Ryannek több és erősebb fegyverei vannak, mint a hungerfoldi rendőrségnek.

null

null

Közben Hungerfoldban Ryan megölte a kétgyerekes családapát, Francis Butlert, aki éppen kutyát sétáltatott. Azután rálőtt egy arra bicikliző kamaszra, Andrew Cadle-re is, de elvétette a célt, és a fiú épségben megúszta a támadást. Miközben Ryan átment az úton, egy taxisofőr, Marcus Barnard lelassította autóját. Ryan odafordult hozzá, és fejbe lőtte. Ryan megsebesítette Ann Honeybone-t is, aztán rálőtt John Stormra, aki éppen leparkolt a Priory Avenue-n. A támadó az arcán találta el Stormot, aki lekuporodott az autója mögé. Hallotta, hogy Ryan kétszer is eltalálja a kocsit, és érezte, ahogy megrázkódik a karosszéria, őt nem érte golyó. Ryan ezután Hungerford központja felé kezdett sétálni, ahol a rendőrség már evakuálta a lakosságot. Eközben Ryan megölte a 67 éves Douglas Wainwrightot, és megsebesítette a feleségét az autóban. Az asszony végignézte a férje halálát, látta, hogy a támadó tárat cserél, ezért gyorsan kicsatolta a biztonsági övét, és elfutott. Az idős pár éppen a rendőr fiukat akarta meglátogatni. Azt a rendőrt, aki egy héttel korábban engedélyezte Ryan fegyverviselési engedélyének kiterjesztését. A következő áldozat Kevin Lance volt, akit a felkarján sebesített meg Ryan, de sikerült elmenekülnie Ford Transitjával.

Az 51 éves teherautó-sofőr, Eric Vardy és 29 éves utasa, Steven Ball is Ryan útjában volt, amikor a Tarrants Hillen haladtak el. Ryan a szélvédőre tüzelt, és kétszer is eltalálta Vardyt: a fején és a törzsén. A sofőr egy falnak hajtott a kocsival, és nem sokkal később elvérzett. Az utasa túlélte a támadást.
13:30 körül az Orchard Parkon át a Priory Road felé vette az irányt. Amikor elhaladt mellette egy piros Renault 5-ös autó, rálőtt. A 22 éves sofőrt, Sandra Hillt halálos találat érte.

Egy katona, Carl Harries az egészet látta, és odarohant Hillhez, hogy segítsen neki, de a nő az elsősegélynyújtás ellenére, a katona karjaiban meghalt.

Ezután Ryan berontott egy házba, és megölte az ott lakókat. Jack Gibbs, aki kerekesszékes feleségét a testével próbálta védeni, azonnal meghalt. Myrtle súlyosan megsérült, és bár nem azonnal, két nappal később a kórházban meghalt. Ryan Gibbsék házából tüzet nyitott a szomszédos épületekre is, amelyben megsérült Michael Jennings és Myra Geater. Azután lelőtte a 34 éves Ian Playle-t.

null

null

Miután a kertben lövöldözött, és megsebesítette a 66 éves George Noont, Ryan betört a John O'Gaunt Közösségi Technológiai Főiskolára, ahol korábban ő maga is tanult. Az iskola zárva volt a nyári szünetben. Ryan az egyik teremben elbarikádozta magát, a rendőröknek több szemtanú is elmondta, hogy látta bemenni az iskolába a lövöldözőt. A rendőrök körbevették az épületet. Ryan a feje fölött köröző helikopterekre lőtt, de végül egyiket sem találta el. A rendőrök megpróbálták rábeszélni a tömegmészárost, hogy adja fel magát, de a férfi nem akarta elhagyni az iskola épületét. Azt mondta a rendőröknek, hogy muszáj volt egy kis zűrzavart keltenie Hungerfoldban,

Majd, amikor felfogta, hogy megölte az anyját, arról beszélt, hogy az hiba volt.

Végül 18:52-kor a pisztolyával fejbe lőtte magát.

null

null

A rendőrség később azt nyilatkozta, hogy nem tudták kezelni a rengeteg segélyhívást, és csak két telefon működött a felújított rendőrkapitányságon. Hozzátették, hogy a Thames-völgy kommandós egysége 64 kilométerre volt a lövöldözéstől, és hogy a helikoptert éppen javították, de végül mégis bevetették. Arról is szó esett, hogy Ryan törvényesen tartotta a fegyvereit, mindegyikre volt engedélye. Ezután azonban, 1988-ban elfogadták a fegyvertartási törvény módosítását, miszerint tilos egy embernek félautomata középlőfegyvereket és három patronnál több lőszert tartania.

null

null

Anglia egyik leghíresebb és legsúlyosabb mészárlása volt. A lövöldözés utáni napokban a brit bulvársajtó tele volt történetekkel, melyek Ryan életéről szóltak. Leírták, hogy megszállottan rajongott a fegyverekért. Ryan holttestét a Reading Krematóriumban, 1987. szeptember 3-án, 15 nappal a mészárlás után hamvasztották el.