Fénysebességgel terjed az interneten az a videofelvétel, amely a Transavia egy Párizs-Tunézia járatán készült. A felvételen egy muszlim férfi látható, amint imádkozni kezd. A repülőgép személyzete eleinte nem avatkozott közbe, bár az jól látszik, hogy kabintelefonon kérnek eligazítást a pilótától. Imáját befejezve a férfi ököllel arcul ütötte az egyik utaskísérőt.

A videót mások mellett Gilbert Collard közismert francia író, Marine Le Pen pártjának, a jobboldali Nemzeti Tömörülés európai parlamenti képviselője is megosztotta. A Collard által közzétett videón az is jól látható, ahogy a muszlim férfi az utasokra támad, majd a biztonsági személyzet „hatástalanítja" .

fr.theepochtimes.com internetes platform augusztus 22-i cikke alapján megállapítható, hogy ez a videó valódi, viszont 2019 januárjában készült, és nem augusztusban, amikor terjedni kezdett az interneten. Mivel az imádkozó muszlim férfi gyakorlatilag lezárta a pilótafülke és a WC-kabinok felé vezető utat, a repülőgép irányítói Nizzában hajtottak végre kényszerleszállást, ahol a 40-es éveiben járó, ellenállást tanúsító és "Allahu Akbart" üvöltöző férfit letartóztatták. A felvételt a gép biztonsági kamerái készítették.

Képünk illusztráció a légitársaság egyik gépérőlForrás: AFP/Getty Images/Afp Contributor

Zineb El Rhazoui, ismert francia-marokkói emberi jogvédő is felháborodva kommentálta a történteket Twitter-fiókján. Lakonikus egyszerűséggel írta le, hogy ha valaki egy utasokkal teli repülőgépen gyakorolja vallását, majd amikor befejezte a „béke Istenével való kommunikációját" és ököllel támad a közvetlenül előtte álló légiutas-kísérőre, akkor "ehhez már semmit sem lehet hozzátenni  Az általa közzétett videón egyébként angol nyelvű magyarázó feliratok is olvashatók.

A személyzet elmondta, hogy a férfi a felszállást követő fél óra elteltével jelezte, hogy imádkozni akar. Hiába igyekeztek meggyőzni a tunéziai férfit, hogy ellentétes a repülésre vonatkozó nemzetközi szabályokkal lezárni a pilótafülkéhez vezető utat, a tunéziai férfit nem lehetett meggyőzni, sőt, azzal fenyegetőzött, hogy behatol a pilótafülkébe is.  A Boeing ekkor már nagyjából Szardínia magasságában repült, majd a pilóta döntését követően visszafordult Nizza felé.