Az olasz baloldal és az Öt Csillag megállapodott a kormányalakításról

2019.08.28. 20:14

Kormánykoalíciót alakít az olasz baloldal, a miniszterelnök Giuseppe Conte ügyvezető kormányfő lesz - jelentette be Luigi Di Maio, az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a Demokrata Párttal (PD) kötött szerdai megállapodást Rómában. Korábban baloldali elemzők is azt mondták, a két párt koalíciójának akár pártszakadás is véget vethet, ha nem, nagyon hamar megbukhat a kormány. Olaszországban jelenleg messze Matteo Salvini Ligája a legnépszerűbb párt.

Kormánykoalíciót alakít az olasz baloldal, a miniszterelnök Giuseppe Conte ügyvezető kormányfő lesz - jelentette be Luigi Di Maio, az olasz Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője a Demokrata Párttal (PD) kötött szerdai megállapodást Rómában.

Di Maio erről azután beszélt, hogy Sergio Mattarella államfő kormányalakítási konzultáción fogadta.Az M5S vezetője kijelentette, hogy mozgalmuk végre akarja hajtani azt a programot, amelyre a választóktól megbízatást kapott. A kormányválságról azt mondta: nincsenek jobboldali vagy baloldali megoldások, csak megoldások.

Sergio Mattarella olasz államfő akár már csütörtökön megbízhatja Giuseppe Conte eddigi miniszterelnököt, hogy alakítson új kormánytForrás: AFP/Vincenzo Pinto

A Liga vezetője kijelentette, több tízmillió olasz választó elképedve szemléli azt a szégyenteljes színházat, amellyel az M5S és a PD a bársonyszékeket készül felosztani egymás között.
Matteo Salvini megjegyezte, hogy szerinte Giuseppe Contét Biarritzban, a G7-csúcstalálkozón választották meg ismét olasz miniszterelnöknek.
Párizs, Berlin és Brüsszel hozta meg a döntést, ahogyan a Monti-kormánnyal is történt- mondta Matteo Salvini a Silvio Berlusconi vezette jobbközép kormányt 2011-ben leváltó Mario Montira utalva.

Salvini hozzátette, hogy az Olaszország határain kívüli hatalmakat zavarta a Liga eddigi kormányzása, amely az olaszok méltóságát, büszkeségét és szuverenitását védte.

Kijelentette, hogy Párizs, Berlin és Brüsszel érdeke az, hogy Rómában gyenge kormány legyen."Bennünket vádolnak gyűlölettel, miközben az M5S-PD kormányát egyedül a Ligával szembeni gyűlölet tartja össze, a másik kizárása (a választásokból), valamint a hataloméhség" - hangoztatta Matteo Salvini.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke bejelentette, hogy amikor a második Conte-kormány bizalmat kér a római parlamentben, az utcára szólítja az olaszokat az M5S-PD kormány elleni tiltakozásra.

Korábban Matteo Salvini, a Liga vezetője az olasz felsőházban hétfő este tartott sajtótájékoztatóján természetellenesnek, hataloméhesnek és veszélyesnek nevezve az Öt Csillag Mozgalom és a baloldali Demokrata Párt esetleges közös kormányalakítását.

Matteo Salvini kijelentette, hogy kormányválságban a legdemokratikusabb megoldásnak az előrehozott választásokat tartja.
Azoknak a politikai erőknek, amelyek félnek az urnáktól, nincsen politikai lelkiismerete- mondta Salvini.

KAPCSOLÓDÓ CIKK