Tálib lázadók megtámadták szombat hajnalban az északkelet-afganisztáni Kunduz városát, több létesítményt megszálltak, valamint elfoglalták a város egy részét.

Az összecsapás a lázadók és a kormány között még az első támadás után órákkal később is tartottak.

Az afgán belügyminisztérium szerint 36 tálibot öltek meg.A kunduzi egészségügyi szolgálat szerint pedig legalább három civil meghalt, 41 pedig megsebesült.A megszállt fontos létesítmények között van a fő villamosenergia-elosztó telep, egy kórház és egy rendőrkapitányság.

A tálibok elállták a Kunduzból Kabulba vezető utat is, hogy megakadályozzák a helyi kormányerők megerősítését. Egyelőre nem tudni, hogy az akciónak hány  civil vagy katonai, rendőrségi áldozata van pontosan. A tálibok civil lakosok házaiba húzódnak be, amikor az afgán kormányerők a levegőből próbálják meg őket támadni.

Közben a Kunduztól 335 kilométerre lévő Kabulban az elnöki hivatal szóvivője azt állította közleményében: az afgán kormányerők sikeresen verik vissza a tálib támadást Kunduz egyes részein, a fő cél a civilek védelme.

Egy helyi lakos elmondta, hogy
a városban a legtöbb helyen nincs áram- és telefonszolgáltatás, senki nem megy ki az utcákra, a fegyverropogást folyamatosan lehet hallani.A tálibok annak ellenére támadnak rendszeresen az utóbbi időben is, hogy küldöttségük tárgyal az Egyesült Államokkal a 17 éve tartó fegyveres konfliktus lezárásáról. Esetleges nyereségeiket tárgyalási pozíciójuk javítására akarják felhasználni.

A lázadók 2016-ban is jelentős erővel támadták meg Kunduzt, és csak több nap után lehetett kiűzni őket onnan, 2015-ben pedig két hétig birtokolták a várost.