V4NA: Nagyobb beleszólásuk lehet a V4-eknek az uniós ügyekbe

2019.09.04. 20:22

Fontos lehetőség előtt állnak a V4-országok, de ehhez még szorosabb együttműködésre van szükség Igor Janke lengyel elemző szerint, aki a Krynica Gazdasági Fórumon nyilatkozott a V4NA nemzetközi hírügynökségnek. Beszélt a lengyel választás tétjéről, valamint az Európai Unió és az Egyesült Államok kapcsolatáról is.

A jelenlegi lengyel politika folytatásáról szól az idei lengyelországi parlamenti választás – nyilatkozta a V4NA-nak Igor Janke, a lengyel Szabadság Intézet független think tank elnöke, a lengyel R4S Consulting munkatársa a dél-lengyelországi Krynica Gazdasági Fórumon. 

Nem számítok nagy változásra, valószínűleg a jelenlegi kormány folytathatja a munkát, nagyon kicsi az esély ennek az ellenkezőjére. A folytonosságról szól a választás - mondta. Úgy látja, ha a Jog és Igazságosság (PiS) párt győz, akkor minden bizonnyal folytatja a megkezdett munkát, nem várható jelentős fordulat, mivel stabil a politikai helyzet Lengyelországban.

Ugyanakkor meglátása szerint több kihívással is meg kell küzdenie a következő lengyel kormánynak. Ilyen például az oktatási rendszer. Véleményem szerint mélyre ható reformra van szükség, ami biztosan költséges lesz, de szerintem elengedhetetlen a teljes lengyel oktatási rendszer újragondolása, modernizálása, hogy alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez. Vissza kell állítani a tanárok megbecsülését, hogy ez a foglalkozás az őt megillető rangra emelkedjen. Ez biztosan egy hosszú távú feladat lenne  – nyilatkozta Igor Janke.

Igor JankeForrás: MTI/Kovács Tamás

A másik fontos téma szerinte az egészségügyi rendszer reformja, amely hosszú ideje kritikus terület. A jelenlegi kormány jelentős szociális reformokat hajtott végre, amely javította a társadalom szegényebb rétegeinek helyzetét. Természetesen nem mondhatjuk, hogy ez a probléma megoldódott, de jó irányba halad.  Ugyancsak kiemelt területként említette a jogrendszer stabilizálást, hogy a befektetők a változó világban pontosan tudják, hogy mire számíthatnak.

Úgy látja, Lengyelország jó lehetőség előtt áll, hogy a jövőben több fontos szerephez jusson az Európai Unióban, mert véleménye szerint gazdasági súlyához képest alulreprezentált az ország. Ez a mi feladatunk, hogy dolgozzunk ezen, nem várhatjuk másoktól, hogy megoldják  – szögezte le Janke, aki úgy véli, az új Európai Bizottság és az új Európai Parlament azt mutatja, hogy minden esély megvan rá, hogy nagyobb befolyása legyen Lengyelországnak az EU jövőbeni irányára. 

Ami aggodalomra adhat okot szerinte az az Egyesült Államok és Nyugat-Európa kapcsolata. Nem szeretnénk választani az EU és az USA között, mindkettőre szükségünk van.  Szerinte nem számít, hogy éppen ki az Egyesült Államok elnöke, mert nem elnökökkel, hanem az Amerikai Egyesült Államokkal kell együttműködni.

Janke fontosnak tarja a V4-ek szövetségét

A V4-ekről azt gondolja, hogy egy nagyon fontos szövetség, amely jól szervezett. Ezt az is mutatja, hogy minden országban több politikai érát is túlélt. Ez nem például a magyar és a lengyel kormánypártok együttműködéséről szól, hanem az országok közötti összetartásról, függetlenül attól, hogy ki kormányozza azokat. Rengeteget elértek a V4-országok, de véleményem szerint még többre képesek, ezért a jövőben tovább kell mélyíteni az együttműködést. Nyilván van számos terület, amelyről másképp vélekednek az egyes országok, ami teljesen normális, de rengeteg a közös érdek  – véli a neves lengyel elemző.

Hozzátette, hogy a V4-ek befolyása az EU-ban még nem akkora, amekkora lehetne, de emiatt nem hibáztathatjuk a nagyobb országokat, hanem ki kell állnunk magunkért. Nemcsak ellenségeket kell keresni, hanem partnereket is  – szögezte le Janke a V4NA-nak.