Olaszország megadta magát Brüsszelnek

Horizontal ILLUSTRATION SAFETY BOAT RESCUE MIGRATION AND IMMIGRATION
A picture taken on August 4, 2019 in Marseille harbour shows the French NGOs SOS Mediterranee and Medecins sans Frontieres (MSF) new boat Ocean Viking moored before the departure for a migrants search and rescue mission off Libya. - The Ocean Viking vessel arrived in Marseille for a technical stop before taking part in a new mission in the Mediterraneen sea to rescue endangered migrants after the NGO's former ship had been forced to cease operations. (Photo by CLEMENT MAHOUDEAU / AFP)
Vágólapra másolva!
Lampedusán kapott partraszállási engedélyt az Ocean Viking civil hajón tartózkodó 82 migráns – jelentette be az új baloldali olasz kormány szombaton, biztonságos helyként meghatározva a szigetet. Az új római kormány változtatni akar a Matteo Salvini korábbi belügyminiszter által bevezetett következetes menekültpolitikán, és a migránsok európai elosztását szorgalmaznák. Matteo Salvini az esetet kommentálva elmondta, „Olaszország megadja magát az Európai Uniónak". Salvini hozzátette, hogy Giuseppe Conte miniszterelnök menekülttáborrá teszi Olaszországot. Erről írt a 888.hu.
Vágólapra másolva!

Az olasz hatóságok úgy döntöttek, hogy az Ocean Viking nem hajózhat be a földközi-tengeri sziget kikötőjébe, hanem a civil hajóról az olasz parti őrség hajói szállítják partra az embereket. A római kormány közlése szerint a 82 ember negyedét-negyedét Franciaország és Németország veszi át, a többiek szétosztására eddig nem jelentkezett más EU-tagállam, írja a cikk.

Európába igyekvő illegális bevándorlók az Ocean Viking hajó fedélzetén, a Földközi-tengeren 2019. szeptember 13-án. Másnap az olasz kormány engedélyezte, hogy az SOS Mediterranée francia nem kormányzati szervezet és az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet által üzemeltetett hajón tartózkodó 82 migráns partra szálljon a szicíliai Lampedusa szigetén. Forrás: MTI/AP/Renata Brito

Az Ocean Viking – a Soros-alapítványok által is támogatott két szervezet, a francia SOS Mediterranée és a svájci bejegyzésű Orvosok Határok Nélkül (MSF) közös hajója – először 50, majd további 34 migránst vett a fedélzetére a líbiai partoknál.

Líbia kikötési lehetőséget ajánlott fel, de az Ocean Viking ezt elutasítva Máltától és Olaszországtól kért kikötési engedélyt.


Egy gyereket váró anyát és férjét Máltára szállították, így a hajón 82-en maradtak.

A római kormány csütörtökön döntötte el, hogy a civil hajó kikötésének engedélyezését a migránscsoport tagjainak európai szétosztásához köti. Ez volt az első eset, hogy a kormány már azelőtt megkezdte a migránsok szétosztását, hogy hajójuk olasz területi vizekre ért.

Migránsok az olasz parti őrség hajóján, miután átszálltak az Ocean Vikingről Forrás: AFP/Alessandro Serrano

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a baloldali Demokrata Párt (PD) alkotta új kormány változtatni akar az eddigi migrációs politikán: a migránsok európai szétosztását szorgalmazza a korábbi kormányfőhelyettes, belügyminiszter, a Liga pártot vezető Matteo Salvini által bevezetett határ- és kikötőlezárás helyett.

Giuseppe Conte miniszterelnök a Róma által kívánatosnak tartott elosztási rendszert úgy foglalta össze, hogy ha százan érkeznek, akkor tízen Olaszországban maradhatnak, a többieket szétosztják a tagállamok között.

Giuseppe Conte Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Olasz sajtókommentárok szerint erről a rendszerről Franciaország és Németország már a nyáron döntött, és ez szerepel abban a megállapodásban is, amelyet a francia, a német, az olasz és a máltai belügyminiszter Máltán, szeptember 23-án készül aláírni.

Eszerint a megállapodás szerint, újra Olaszország és Málta kikötői lennének a migrációs útvonalon az első kikötő országok, így ismét ezekre az országokra maradna a migránsok befogadásának és azonosításának oroszlánrésze.

Furgonokba szállnak be a migránsok Lampedusa szigetén, miután partot értek Forrás: AFP/Alessandro Serrano

Luigi Di Maio a kormányon maradt Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője, jelenlegi külügyminiszter szerint a migránsok szétosztása nem számít újdonságnak, hiszen az előző kormány idején is más EU-országok vették át az olaszországi partokra érkezőket. Valójában azonban több mint egy év óta, mióta az M5S-Liga kormány felállt, ez az első alkalom, hogy kiköthetett egy civil hajó, hiszen a kormány Matteo Salvini belügyminiszter akaratának megfelelően lezárták a kikötőket.

Augusztus 4-i fotó a hajóról a marseille-i kikötőben Forrás: AFP/Clement Mahoudeau

Matteo Salvini egy korábbi mikroblogos bejegyzésében hangsúlyozta, hogy az utóbbi egy évben az Ocean Viking az első civil hajó, amely úgy érkezik meg olasz kikötőbe, hogy „ezt senki sem ellenzi".

A volt belügyminiszter szombaton kijelentette, a civil hajó érkezésével „Olaszország megadja magát az Európai Uniónak".

Róma, 2019. augusztus 26. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője sajtótájékoztatót tart a szenátus római épületében 2019. augusztus 26-án. MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri Forrás: MTI/EPA/ANSA/Claudio Peri

Salvini hozzátette, hogy Giuseppe Conte menekülttáborrá teszi Olaszországot, és megjegyezte, hogy az Olaszországban maradó migránsokat a Liga polgármesterei vezette városok nem fogadják be.

Mindez azt jelenti, hogy az új baloldali olasz kormány beengedi a migránsokat, majd többségüket szét akarja osztani az Európai Unióból. Azaz, ismét napirendre került a migránskvóta, méghozzá elég határozottan. Nyilvánvaló, hogy a következő lépésben Magyarországtól is elvárnák, hogy migránsokat fogadjon be. A magyar kormány az első pillanattól elutasította és elutasítja a migránsok befogadását.