A Corriere della Sera értesülései szerint az új, bevándorláspárti olasz kabinetnek kész programterve van a migránsok betelepítésére, télre módosítanák Salvini szigorú és következetes rendeletét. Mindeközben az uniós elit ismét elővette a betelepítési kvóta ötletét a háttérben, többek között Németország, Franciaország és Málta is azon dolgozik, hogyan lehetne szétteríteni az olasz partok felől érkező bevándorlókat. Magyarország következetesen elutasítja a migránskvótát, más tagállam is ellenzi az olasz baloldali fordulatot, ráadásul az olasz emberek is elmondhatják véleményüket a 180 fokos politikai fordulatról, ugyanis októberben regionális választást tartanak Umbria régióban.  

Miután a Matteo Salvini vezette Liga kiszállt az Öt Csillag Mozgalommal (M5S) kötött koalícióból, egy korábban elképzelhetetlen páros vette át Olaszország irányítását: az egykoron elitellenes (de mára balra tolódott) M5S a nem is olyan régen csúfosan megbukott, baloldali Demokrata Párttal állt össze. Az új baloldali olasz kormány első lépései közé sorolható a korábbi belügyminiszter szigorú bevándorláspolitikájának megbolygatása. Mint ismert, a hétvégén az olasz hatóságok engedélyezték az Ocean Viking nevű civil hajón tartózkodó 82 migráns partraszállását Lampedusán. Olasz sajtóértesülések szerint nem elszigetelt esetről van szó, a római kabinet teljesen átformálná a déli ország eddigi következetes bevándorláspolitikáját.

Télre módosíthatják Salvini rendeletét

A Corriere della Sera információi szerint ugyanisaz év végére csúszhat a Matteo Salvini nevével fémjelzett, a migránshajók kikötését megakadályozó közbiztonsági rendelet módosítása.

A lap úgy tudja, a késés oka

  • egyrészről az, hogy az új kormány egyelőre nem mer nyíltan szembemenni Salvini hagyatékával,
  • másrészről viszont az, hogy év végén a hűvösebb idő miatt kevesebben érkeznek Afrikából.
  • ez az idő jól jöhet a homlokegyenest más ideológiát képviselő kormánypártoknak, lesz néhány hónapjuk összecsiszolódni. Reményeik szerint így könnyebb lesz elfogadtatni a módosításokat.

Csakhogy a mostani rendszert addig is megpróbálják kijátszani. Elvileg az új kormánykoalíciót és a (közismerten Soros-támogatta) NGO-kat kötelezi a törvény, miszerint a  migránshajók külön belügyminiszteri engedély nélkül nem köthetnek ki a kikötőkben, a gyakorlatban a szabályozást olyan módon kerülik meg, hogy az átvételükre szándékot mutató országokkal történt előzetes egyeztetést követően az olasz hatóságok a nyílt tengerről viszik a bevándorlókat a partra. Ezt a módszert tökéletesen megmutatta az Ocean Viking esete, amikor is négy ország osztotta el a partra hozott bevándorlókat.

Földközi-tenger, 2019. szeptember 14. Európába igyekvő illegális bevándorlók az Ocean Viking hajó fedélzetén, a Földközi-tengeren 2019. szeptember 13-án. Másnap az olasz kormány engedélyezte, hogy az SOS Mediterranée francia nem kormányzati szervezet és az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi segélyszervezet által üzemeltetett hajón tartózkodó 82 migráns partra szálljon a szicíliai Lampedusa szigetén. MTI/AP/Renata BritoForrás: MTI/AP/Renata Brito

Ismét cél a betelepítési kvóta

Nemcsak Olaszországban dolgoznak lázasan a bevándorlók beengedésének jogszabályi hátterén, hanem a nemzetközi porondon is. Ugyanis a római kabinet még a valettai, szeptember 23-ai belügyminiszteri csúcs előtt tető alá akarja hozni a megállapodást a migránsok automatikus elosztásáról. A Corriere della Sera cikke szerint ezen az olaszok mellett a németek, a franciák és a máltaiak is dolgoznak. A lap szerint ezeknek az országoknak az a célja, hogy az Európai Unió minél több tagállamával el tudják fogadtatni a betelepítési kvótákat, aki pedig erre nemet mond, kevesebb pénzt kapjon Brüsszelből.Ezt az értesülést támasztja alá David Sassoli, az Európai Parlament új olasz elnökének minapi nyilatkozata, miszerint a "szolidaritáshoz kell kötni a forrásokat". Az olaszok azt szeretnék, ha a migránsok átvétele azonnal és hatékonyan történne, közvetlenül a partra szállításukat követően szállítanák át őket a befogadó országba. Egyébként a projekt nem lesz olyan egyszerű, hiszen Giuseppe Conte miniszterelnöknek és kormányának  számolnia kell a V4-ek és más országok szembenállásával is. A nyilvánosságban ezzel szemben teljesen mást kommunikál az olasz kabinet, itt a kvóták önkéntességét hangsúlyozzák. Egyébként a titkosszolgálati jelentések nem mutatnak túl szép jövőképet: jelenleg 5-8 ezer bevándorló vár Líbiában azonnali átszállításra. 

Komoly erőpróba októberben

A bevándorláspárti olasz és brüsszeli elit tehát ismét mozgásba lendült, kérdés, ezt mennyire díjazzák majd a választók. Október 27-én ugyanis a közép-olasz Umbria régióban választást tartanak, ez lesz az új kormány első tesztje. Érdekes adalék, hogy a májusi uniós választáson itt a jobboldali pártok együttesen 51 százalékot értek el. Pártokra lebontva ez a következőképpen festett:

  • a Liga 38, a három jobboldali párt összességében 51,
  • a Demokrata Párt 24,
  • az Öt Csillag Mozgalom 15 százalékot ért el.

A regionális választásoknak innentől kezdve azért lesz nagyobb szerepe, mert az új kormány politikai háttéralkuknak köszönhetően állt fel, arról a választók nem mondhattak véleményt. Mint ismert, a következő országos szavazásra csak 2023-ban kerül sor, így a helyi voksolások szerepe egyértelműen felértékelődött. Az októberi megmérettetésen nem túlzottan jók a kilátásai az olasz kormánypártoknak, ezt érzékelve egy civil régiós elnökjelölt mögé bújva indulnak a Liga ellen. Ez a típusú együttműködés viszont egy országos felmérés szerint nagyon megosztja az Öt Csillag szavazótáborát, 43 százaléknyian utasítják el ezt a felállást.

Pontida, 2019. szeptember 15. Matteo Salvini, az ellenzéki Liga elnöke pártja évenkénti nagygyűlésén az észak-olaszországi Pontidában 2019. szeptember 15-én. MTI/AP/Luca BrunoForrás: MTI/AP/Luca Bruno

Umbria régión kívül várhatóan novemberben Emilia-Romagna, decemberben pedig a déli Calabria régió is választani fog. Jelenleg mindkét helyen kiegyensúlyozottak az erőviszonyok, így a baloldali vereségek könnyen kormányválsághoz vezethetnek. A kormánykoalíció számára különösen Emilia-Romagna elvesztése lenne jelképes, ugyanis 1970 óta, mióta a régiók elnökeit közvetlenül választják, folyamatosan csak balos (1990-ig csak kommunista) vezetése volt a Bologna körüli régiónak.

Megállapodás a jobboldalon

Jelenleg úgy néz ki, hogy Matteo Salvini és Silvio Berlusconi megállapodásával a jobboldali ellenzék is közösen fog indulni a választásokon. Ugyanakkor fontos fejlemény a baloldalon, hogy a kormányalakítás során a pozícióosztásban alulmaradó volt kormányfő, Matteo Renzi csoportja kiszakadni látszik a Demokrata Pártból. Jelen állás szerint ugyan az alsóházban sikerült megszerezniük a frakcióalakításhoz szükséges húsz képviselőt, a Szenátusban azonban nem tudnak önálló képviselőcsoportot alakítani. Sokáig úgy tűnt, hogy az Öt Csillag Mozgalommal kötött koalíció mellett elsőként kiálló Renzi megerősödik - a Demokrata Párton belül a nemrég megválasztott - Zingaretti főtitkárral szemben, azonban az elmúlt héten rohamosan gyengült a támogatottsága.