Példaképnek nevezte a visegrádi országokat, kiemelten Magyarországot Giorgia Meloni a jobboldali, bevándorlásellenes Olasz Testvérek (FdI) elnöke a párt pénteken kezdődött rendezvényén Rómában, amelyen - ahogy arról az Origo is beszámolt - szombaton Orbán Viktor magyar miniszterelnök is felszólal.

Giorgia Meloni az MTI-nek nyilatkozva elmondta, azért hívta meg a magyar kormányfőt, mivel modellnek tartja a visegrádi országokat, és köztük mindenekelőtt Magyarországot.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Giorgia Melonit, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnökét az Országházban 2018. február 28-ánForrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Botár Gergely

Megmutatják, hogyan lehet Európában felemelt fővel tagállamnak lenni, miként lehet Európában erősnek megmaradni saját identitásunk, határaink, vállalkozásaink, családjaink védelmével  - jelentette ki a FdI elnöke.

Hozzátette: "Orbán Viktor ezt teszi minden nap, és a FdI ezt a politikai vonalat követi".

Hangsúlyozta, hogy  hálózatot akarnak létrehozni Európában a patrióta mozgalmak részvételével, amelyek az igazi Európáért küzdenek a bürokraták és technokraták hamis Európájával szemben. Giorgia Meloni pénteken nyitotta meg az Atreju nevű pártrendezvényt, amelyet az egymás utáni második évben ismét a római Tiberis-szigeten rendeznek meg.

Az eredetileg az olasz jobboldali fiatalok politikai, kulturális találkozóját 1998-ban Giorgia Meloni indította útjára. Nevét Michael Ende: A végtelen történet regényének egyik szereplőjéről kapta.

Az idei kiadás a Kihívás a csillagokig címet, Olaszország nagyot mer gondolni alcímet kapta.

A háromnapos találkozó szekcióiban olasz és külföldi vendégek szólalnak fel: pénteken Matteo Salvini a Liga elnöke, korábbi bevándorlásellenes belügyminiszter volt az egyik kiemelt vendég, szombaton délelőtt Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, később Orbán Viktor magyar kormányfő mond beszédet, Az emberek és népek Európája beszélgetés keretében.