Erőszak egy finn iskolában: egy ember meghalt, sok a sebesült

crime Horizontal
Police cars stand on the blocked grounds of the Hermanni shopping centre in Kuopio, Finland, after an attack occurred on the premises of the Savo Vocational College on October 1, 2019. - A "violent incident" at a vocational college in Kuopio, eastern Finland, left one person dead and ten injured, including the suspected attacker, police said. (Photo by Jaako VESTERINEN / LEHTIKUVA / AFP) / Finland OUT
Vágólapra másolva!
Egy ember meghalt és tízen megsebesültek, köztük ketten súlyosan a legfrissebb információk szerint egy "erőszakos incidensben" a délkelet-finnországi Kuopio városának egyik bevásárlóközpontjában kedden - közölte a helyi rendőrség Twitter-oldalán.
Vágólapra másolva!

A rendőrség tűzfegyvert használt, egy embert őrizetbe vettek. A közlés szerint

a gyanúsított is a súlyos sebesültek között van.

A rendőrség beszámolt arról is, hogy a finnországi születésű és finn állampolgárságú férfinál egy szúró-vágó és egy lőfegyver is volt.

Rendőrautó áll a Herman bevásárlóközpont előtt. Itt van a Savo szakközépiskola, ahol egy férfi karddal felfegyverkezve egy embert megölt, tízet megsebesített Forrás: AFP/Lehtikuva/Jaako Vesterinen

További részleteket hivatalosan nem közöltek. Szemtanúk és a finn Iltalehti című lap információi szerint az incidens azzal kezdődött, hogy valaki

karddal felfegyverkezve bement az egyik osztályterembe

a központnál található szakközépiskolába és

egy tanárra, valamint a diákokra támadt.

Az újság úgy tudja, az elkövető is az iskola diákjainak egyike. Miután bement az osztályterembe, táskájából előhúzta fegyverét és a tanárnak támadt vele.

A pánikba esett diákok székeiket hajigálták a támadóra.

A holttestet az iskola helyiségeinek átkutatása során találták meg.

"Értesülések szerint a kuopiói incidens a Savo szakközépiskola területén történt, a Herman bevásárlóközpontban" - tájékoztatott a hatóság. "A legfrissebb információk szerint a kuopiói Hermannban tíz sebesült van, ketten közülük súlyosan megsebesültek. Egy halott is van" - közölte időközben a rendőrség. Az STT helyi hírügynökség úgy tudja, a sebesülteket kórházba szállították.
A hatóságok közlése szerint a rendőrségi akció véget ért.

Finnországban az utóbbi 12 évben két halálos iskolai támadás is történt.

2007-ben Jokela településén a helyi főiskola egyik diákja lelőtt nyolc embert, majd magával is végzett. 2008-ban pedig a kauhajoki szakközépiskolában egy 22 éves tanuló megölt tíz embert, mielőtt öngyilkosságot követett volna el.

Antti Rinne finn kormányfő a Twitteren azt írta, sokkoló és elfogadhatatlan az iskolában történt erőszak, figyelemmel kísérik majd az eseményeket.