V4NA: Büntetett előéletű a finn védelmi miniszter

2019.10.14. 17:00

Öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték Finnország jelenlegi védelmi miniszterét, Antti Kaikkonent bizalmi pozícióval való visszaélés miatt egy alapítványt érintő vesztegetési ügyben még 2013-ban. A finn igazságügyi kancellár szerint Kaikkonen előélete nem jelent akadályt a miniszteri pozíció betöltésében - írta a V4NA nemzetközi hírügynökség. 

A botrányban két szervezet volt érintett, a Finn Ifjúsági Alapítvány és a RAY. Az Ifjúsági Alapítvány 1961-es alapítása óta közel állt a Centrum párthoz, vezetői is leginkább innen kerültek ki. A szervezet célja, hogy kedvezményes albérleteket kínáljon fiatalok számára. A RAY egy állami tulajdonú szervezet volt, mely játékgépeket üzemeltetett és felügyelte Finnország egyetlen kaszinójának a működését. Az így befolyt összegeket pedig jótékony célokra (idősgondozás, egészségügyi fejlesztés) fordították. Más szociális és egészségügyi szervezeteket is támogatott, köztük az Ifjúsági Alapítványt is.

Túlárazott termékeket vásároltak

Az Iltalehti finn újság először 2009-ben írta meg, hogy az Ifjúsági Szervezet - saját szabályaival ellentétesen - több mint 23 ezer euróval támogatta Matti Vanhanen volt finn miniszterelnököt a választási kampányban, aki korábban az alapítvány elnöke volt. Az ügyet a rendőrség is vizsgálta, és megállapították, hogy nem csak Vanhanent, hanem mintegy harminc Centrum-párti politikust támogatott a szervezet összesen több mint 100 ezer euró értékben 1998 és 2009 között, köztük Antti Kaikkokent, a jelenlegi védelmi minisztert is.

A jelenlegi finn védelmi miniszter, Antti Kaikkonen 2003-tól Nyland tartomány képviselője és az Ifjúsági Alapítvány vezetője volt. A vizsgálat során kiderült, hogy Kaikonnen alatt az alapítvány több esetben is vásárolt túlárazott festményeket, műtárgyakat és könyveket, hogy ezzel is támogassák a Centrum párt jelöltjeit. Ráadásul a jelenlegi finn miniszter, Kaikkonen személyesen is részt vett a tranzakciókban: eladott és vásárolt is. Az ügybe szintén belekeveredett a RAY akkori elnöke is, akitől az Alapítvány drága festményeket vásárolt, cserébe ő állami támogatást nyújtott az Ifjúsági Alapítványnak.

Öt hónap felfüggesztett börtönt kapott

A bíróság végül 2013-ban öt hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Kaikonnent, és megállapította, hogy az akciók mintegy 78 ezer eurós kárt okoztak, aminek a megfizetésére kötelezték Kaikonnent. A RAY elnökét 18 hónap felfüggesztett börtönre ítélték.

Kaikonnen, aki országgyűlési képviselő is volt, azt nyilatkozta, hogy „csalódott és ideges" az ítélet miatt, de nem mond le képviselői mandátumáról és Tuusula városi tanácsában betöltött pozíciójáról sem. A bíróság döntése ellen nem fellebbezett. Kaikonnen a 2019-es parlamenti választások után a Rinne-kormány honvédelmi minisztere lett, az igazságügyi kancellár véleménye szerint büntetett előélete nem jelent jogi akadályt miniszteri kinevezéséhez.