Szíriai tűzszünetben állapodott meg a török elnök és az amerikai alelnök

Vágólapra másolva!
Észak-Szíriával kapcsolatos tűzszüneti megállapodásba egyezett bele Recep Tayyip Erdogan török elnök - jelentette be Mike Pence amerikai alelnök csütörtökön Ankarában.
Vágólapra másolva!

Pence szerint Törökország beleegyezett egy ötnapos tűzszünetbe, hogy lehetővé tegye az Ankara által terrorszervezetnek tekintett Népvédelmi Egységek (YPG) észak-szíriai kurd milícia visszavonását 32 kilométerre a szíriai-török határról.

- mondta Pence.

Pence hangsúlyozta, hogy az YPG kivonulását követően Törökország teljesen leállítja szíriai katonai beavatkozását.

Mint mondta, az Egyesült Államok már kapcsolatba lépett a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű ernyőszervezettel, amelynek gerincét az YPG adja, s - mint mondta - a kurd milíciák már meg is kezdték a kivonulást a térségből. Hozzátette: az Erdogannal kötött alku értelmében Törökország nem fog katonai műveletet indítani a szíriai-török határon található Kobane városa ellen sem.

Pence hangsúlyozta: az Egyesült Államok és Törökország elkötelezte magát arra, hogy békés úton talál megoldást a török határ mentén tervezett biztonsági övezet létrehozására.

Az amerikai alelnök közölte azt is, hogy Washington nem fog újabb szankciókat elrendelni Törökországgal szemben, amint életbe lép a tűzszünet, s a török katonai hadművelet leállítását követően eltörli a már foganatosított büntetőintézkedéseket.

- mondta. Donald Trump elnök úgy döntött, visszavonja a gazdasági büntetőintézkedéseket", amint a hadműveletnek vége - tette hozzá Pence.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter külön tartott sajtótájékoztatóján ugyanakkor leszögezte: nem tűzszünetről van szó, mindössze felfüggesztik a hadműveletet. "Csak akkor állítjuk le az offenzívát, ha a terrorista elemek elhagyták a térséget" - hangsúlyozta. A tárcavezető úgy fogalmazott, hogy tűzszünet csak legitim felek között jöhet létre, Ankara viszont terroristának tartja a kurd milíciákat. Hozzátette: a megállapodás értelmében a kurd harcosoknak be kell szolgáltatniuk nehézfegyvereiket, a határon lévő hadállásaikat pedig meg kell semmisíteniük.

A találkozót követően közzétett közös amerikai-török nyilatkozat szerint a biztonsági övezet fenntartását a török hadsereg fogja ellátni.

Egy névtelenséget kérő török tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek azt mondta:

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben üdvözölte a bejelentést. Azt írta, "nagyszerű hírek érkeztek Törökországból".

- fűzte hozzá.

A szíriai kurdok "hihetetlenül boldogok ezzel a megoldással" - hangoztatta Trump egy texasi beszédében. "Ez a megoldás ugyanis (...) őszintén szólva megmentette az életüket" - fűzte hozzá. Erdoganról szólva Trump azt mondta: "Nem akármilyen vezető, kemény, erős férfi, és a helyes dolgot cselekedte". Egyben jelezte, hogy

novemberben fogadja Erdogant Washingtonban a korábbi terveknek megfelelően.

Aldar Hszelil befolyásos kurd politikus az al-Arabíja pánarab hírtelevíziónak nyilatkozva üdvözölte a harci cselekmények végét. Egyben kijelentette: a kurd milíciák be fogják tartani a tűzszünetet, de megvédik magukat, ha támadás érné őket. Hszelil szerint Erdogan 32 kilométer mélyen meg akarja szállni Szíria területét, de a kurdok ezt már korábban is elutasították.

Az SDF parancsnoka időközben a Ronahi TV kurd televízió műsorában kijelentette: tiszteletben fogja tartani a tűzszüneti megállapodást. A parancsnok szerint ez a megállapodás csak a kezdet, de Ankara nem fogja tudni megvalósítani általa céljait. Hozzátette: az egyezség csak a Rász el-Ain és Tell-Abjad telelpülések között húzódó határszakaszra vonatkozik.

Butaina Saabán, Bassár el-Aszad szíriai elnök tanácsadója szerint a megállapodás nagyon homályos, s a damaszkuszi vezetés nem fogadhatja el egy az iraki Kurdisztán félautonóm régióhoz hasonló térség kialakulását Szíriában.

António Guterres ENSZ-főtitkár üdvözölt minden erőfeszítést, amely a helyzet feszültségmentesítését és a civillakosság védelmét szolgálja a térségben.

Erdogan a nap folyamán több mint négy órán át tárgyalt a Pence vezette amerikai küldöttséggel. Trump abban a reményben küldte Ankarába az amerikai alelnököt, hogy sikerül tűzszünetet kieszközölnie a török és a kurd erők között Északkelet-Szíriában.

Trump a török gazdaságra "megsemmisítő hatású" szankciókat helyezett kilátásba szerdán a már elrendelt büntetőintézkedéseken túl arra az esetre, ha nem lesz sikeres az amerikai küldöttség tárgyalása a török fővárosban.

A török hadsereg és helyi szövetségese, a Szíriai Nemzeti Hadsereg (SNA) október 9-én indította meg a Béke Forrása fedőnevű hadműveletet Északkelet-Szíriában az SDF gerincét adó YPG-vel, továbbá az Iszlám Állam tagjaival szemben. Törökország vállalta ugyanis, hogy átveszi a kurd fegyveres csoporttól a térségben raboskodó iszlamista szélsőségesek felügyeletét azon a területen, amelyet ellenőrzése alá von. Az offenzíva deklarált célja az, hogy elhárítsa a Törökország déli határát Ankara szerint fenyegető terrorveszélyt, továbbá

szíriai területen mintegy 30 kilométeres mélységben biztonsági övezetet létrehozva szavatolja a Törökországban tartózkodó szíriai menekültek hazatérését.