Ki lopta el Greta Thunberg gyerekkorát?

Greta Thunberg Nobel-békedíjra jelölték a 16 éves környezetvédelmi aktivistát
Vágólapra másolva!
„Elloptátok a gyerekkoromat." Greta Thunberg fiatal klímaaktivista híres mondatán egyre többen háborodnak fel, és állítják párhuzamba a harmadik világban élő gyerekekkel vagy olyan fiatalokkal, akik valós eredményeket értek el a természetvédelem területén. Míg a 16 éves, néhány hét alatt világhírűvé vált, Asperger-szindrómás kislány mögötti érdekcsoportok kíméletlenül kihasználják Gretát és félelmeit, addig egyre többeket felháborít a Greta-jelenség és a klímahisztéria, írja a V4NA nemzetközi hírügynökség.
Vágólapra másolva!

Greta Thunberg 2018-ban lett világhírű, amikor sztrájkolni kezdett: nem ment iskolába, hanem a svéd parlament előtt ült, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét a klímavédelem fontosságára. Greta híre napok alatt bejárta a svéd, majd a nemzetközi médiát is, ez azonban egyáltalán nem volt véletlen. Édesanyjának éppen három nappal az után jelent meg könyve, hogy Gretáról cikkezni kezdtek az újságok, „felfedezője" pedig néhány hónap alatt 10 milliós haszonra tett szert Greta nevének köszönhetően.

A kislány mögé azonnal egész hadseregek sorakoztak fel, Gretából marketing termék lett. Bár a lány „magányos harcosként" kezdte sztrájkját, és ma is próbálják őt így beállítani, valójában azonban kiterjedt lobbihálózat működik a háttérben, ami a „Greta-jelenséget", a globális klímahisztériát működteti. Nem meglepő, hogy Soros György neve is feltűnik a jelenség irányítói között.

Míg a klímarettegők Greta minden lépését figyelik, addig egyre többen szólalnak fel az ellen a stílus és mondanivaló ellen, amit képvisel. Politikusokat is felháborít, hogy egy 16 éves lányt állítanak a klímaharc élére, akinek sokkal inkább az iskolában lenne a helye.

De híres gondolkodók és közéleti személyiségek is felszólaltak már a kislány kizsákmányolása ellen. Petíció indult Greta „megmentéséért", egy híres ausztrál gyermekpszichológus szerint pedig a 16 éves lányt „politikai sakkfiguraként" használják, pedig különböző betegségei miatt egyértelműen kezelésre lenne szüksége.

És az internet népe is felháborodott Greta kijelentésein. Az ENSZ-közgyűlésen elhangzott beszédének visszásságaira rengetegen hívják fel a figyelmet a közösségi oldalakon.

„Elloptátok a gyerekkoromat", mondta Greta Thunberg. Hozzátette ugyan, hogy ő még a szerencsésebb gyerekek közé tartozik a Földön, mert nem kell éheznie, a kijelentése azonban mégis sokakat megdöbbentett, akik azonnal szembe állították a lány életét a fejlődő országok gyerekeinek életével.

Azon is többen elgondolkoztak, hogy míg Greta luxusvitorlással szeli át az óceánt, a világ vezetőivel találkozgat és beszédeket mond, addig mások csendben a maguk módján tesznek a környezetért, mégsem kapnak akkora médiafigyelmet, mint a világvégével és emberek halálával fenyegetőző klímaharcos Greta.

A holland Boyan Slat például szintén 16 éves volt, amikor felmerült benne, hogy az óceánok megtisztításával foglalkozzon. 18 évesen már megalapította vállalkozását, és kifejlesztett egy önjáró óceántisztító szerkezetet a „The Ocean Cleanup" projekt keretében a System 001 nevű rendszert, mely egy 600 méter hosszú, a víz felszínén lebegő műanyag csőből és három méter mélyen a víz alá merülő fésűszerű filterből áll.

Slat ma már 25 éves, és magáénak tudhatja az ENSZ legmagasabb környezetvédelmi elismerését, a Föld Bajnoka címet.

Az internet népe hétköznapi hősökkel is szembeállította a Greta-jelenséget. Olyanokkal, akikről sosem hallunk, mégis sokat tesznek a gyakorlatban a saját környezetükért, és a természetért.