Elfogták az oslói ámokfutót és társát

2019.10.23. 10:50

Elfogták kedden kora este azt a férfit és társát, akik egy elrabolt mentőautóval több embert elütöttek és megsebesítettek, közöttük két hét hónapos csecsemőt is. A norvég rendőrség tájékoztatása szerint az ámokfutó a szélsőjobboldali Északi Ellenállási Mozgalommal volt kapcsolatban. A támadás oka, indítéka egyelőre nem ismert - írja a brit Telegraph.

Mint ahogy azt az Origo is megírta, egy elrabolt mentőautóval több embert elütött egy ámokfutó férfi Oslóban. A keddi támadásban több ember megsérült, közöttük két hét hónapos csecsemő és egy idős házaspár is.

A rendőrség mintegy negyed órán át üldözte a férfit,  a mentőautóra több lövést leadtak, míg sikerült azt megállítaniuk.  Végül a rendőrök betörték a mentő ablakát, és azon keresztül húzták ki a férfit. Az akcióban az ámokfutó is megsebesült. A rendőrök a mentőben egy shotgunt és egy UZI-t is találtak. 

Az ámokfutó az elfogása pillanatábanForrás: AFP/Cathrine Hellesoy

A 32 éves férfinak társa is volt, egy 25 éves nő, akit délután négy óra magasságában fogtak el, a nő valószínűleg kábítószer hatása alatt állt - közölte a rendőrség. 

A férfi sem volt ismeretlen a rendőrség előtt, korábban garázdaság, lőfegyverrel való visszaélés és kábítószer-használat miatt indult ellene eljárás. 

A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi kapcsolatban állt a szélsőjobboldali Északi Ellenállási Mozgalommal, de nem tagja egyetlen neonáci csoportosulásnak sem. A támadás oka, indítéka egyelőre ismeretlen.

A rendőrség közölte azt is, hogy az elgázolt csecsemők csak kisebb sérüléseket szenvedtek.